Συγκεκριμένα με ανάρτηση που έκανε στο Τwitter, ο πρέσβης των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, παίρνει θέση αναφορικά με την προκλητική κίνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Ιερά Μονή της Χώρας σε τζαμί.

Όπως έγινε γνωστό, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η Μονή γίνεται τζαμί.

Η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Ο κύριος Μπράουνμπακ αναφέρει στην ανάρτησή του, ότι «όπως ακριβώς και η Αγία Σοφία έτσι και η Μονή της Χώρας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο αποτελεί τμήμα των Ιστορικών Χώρων της Κωνσταντινούπολης που είναι ενταγμένοι στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

«Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η πλούσια πολυπολιτισμική και θρησκευτική ιστορία του χώρου καθώς και τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες - που δημιουργήθηκαν για να αντανακλούν το θαύμα και τη δόξα του Θεού – θα διατηρηθούν και ότι θα παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους».

Πρόκειται για ανάρτηση και όχι επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, ο κύριος Μπράουνμπακ έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται ειλικρινώς για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει κεντρική πολιτική απόφαση να υποβιβαστεί το θέμα και να μην υπάρξει συνέχεια.

Διαβάστε Ακόμα:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Θλιβερή εξέλιξη η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί

Κομισιόν: Η Μονή της Χώρας όπως και η Αγία Σοφία είναι μνημεία της UNESCO