Σύμφωνα με το DW, οι ευρωβουλευτές στιε Βρυξέλλες ετοιμάζουν μία λίστα με πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις αξιώσεις της Άγκυρας για έρευνες φυσικού αερίου και να την περιορίσουν στα χωρικά της ύδατα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν την απειλή και έχουν και οι δύο εργαστεί προς την κατεύθυνση να ωθήσουν την ΄Ένωση να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Στα τέλη Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έβλεπαν άλλη επιλογή από τον σχεδιασμό μίας λίστας με συγκεκριμένες κυρώσεις. Μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «μπορούσαν» να πάρουν μία απόφαση στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει

Προς το παρόν η Ε.Ε. παραμένει επιφυλακτική. Ο Μπορέλ συνεχίζει να διαπραγματεύεται παράλληλα και με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, ενώ η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αυτή την εποχή στην εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά έχει βρει μικρή ανταπόκριση.

Μία λίστα πιθανών κυρώσεων έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Κυρός ανησυχούν μήπως κάτι τέτοιο καθυστερήσει και έχουν ήδη προσπαθήσει να αναζωπυρώσουν τη διαδικασία.

Μάλιστα και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, για την οποία η λίστα έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο έγκριση, μόνο εφόσον συμβεί κάτι αντίστοιχο και προς την Άγκυρα. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με ομόφωνη έγκριση και έτσι τα κράτη-μέλη μπορούν μονομερώς να μπλοκάρουν μία τέτοια κίνηση. Την Τετάρτη η Κύπρος έδειξε ότι είναι έτοιμη να πράξει κάτι τέτοιο, απειλώντας δημοσίως με βέτο.

Μερικές από τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Προς το παρόν είναι απόρρητες οι πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ωστόσο ο Μπορέλ υπονόησε ότι τα μέτρα εκτός των άλλων θα περιλαμβάνουν εκτός από ιδιώτες και εταιρίες που συμμετέχουν σε ενεργειακά έργα στην Τουρκία. «Τα πάντα που συνδέονται με το πρόβλημα μπορούν να αποτελέσουν στόχο» είχε δηλώσει.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πλοία που συμμετέχουν σε έρευνες και γεωτρήσεις μπορούν να απαγορευτούν από τα λιμάνια της Ε.Ε. Και ότι δεν θα μπορούν να αντεφοδιάζονται σε αυτά. Καθώς επίσης να σημαίνει και ότι τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούν αυτές τις εταιρίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

Ο Μπόρελ πρότεινε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να στοχεύσει σε ολόκληρο τον βιομηχανικό τομέα «στον οποίο οι οικονομίες της Τουρκίας και της Ευρώπης έχουν στενούς δεσμούς».

Αυτό επίσης σημαίνει ότι Τελωνειακή Ένωση της Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ένωση χωρίς δασμούς. Η Τουρκία θέλει εδώ και καιρό να επεκτείνει το εμπόριο με την Ένωση κάτι το οποίο η τελευταία μπορεί να περιορίσει.

Είναι πιθανό επίσης η Ε.Ε., να διακόψει επισήμως τις μακροχρόνιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για είσοδό της στην Ένωση, μία κίνηση την οποία έχει υποστηρίξει η Αυστρία. Παρ' όλ' αυτά το υπόλοιπο μπλοκ δεν είναι τόσο σίγουρο. Η Τελωνειακή Ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα δύο μεγαλύτερα όπλα της Ε.Ε.

Είναι η πιθανή εφαρμογή των κυρώσεων;

«Η Τουρκία δεν θα εντυπωσιαστεί από τα “μεγάλα όπλα”», δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν μέλος του  think tank  των Βρυξελλών «Carnegie Europe». «η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ομοφωνία στην Ε.Ε. Για κυρώσεις, είναι πολύ αντιπαραγωγικός», προσέθεσε.

Ο Ουλγκέν ένας ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από την Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. Έχει ένα δίλημμα στα χέρια της. «Η Ε.Ε. πρέπει να ψηφίσει ομόφωνα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις θα είναι πιο ήπιες και σε τέτοιο βαθμό που δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας». Ακόμα ο Ουλγκέν δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει αυστηρότερα μέτρα, αλλά είπε στο DW ότι συγκεκριμένες κυρώσεις στοχεύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν έχουν νόημα γιατί είναι αναποτελεσματικά.

Άλλοι ειδικοί βλέπουν τις κυρώσεις σαν ένα εργαλείο για να στείλει η Ε.Ε. ένα μήνυμα και να προκαλέσει μία μακροχρόνια αλλαγή πολιτικής.

Πραγματικά πιστεύω και σκέφτομαι ότι μπορούμε να συγκρίνουμε καταστάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο κυρώσεις και μπορούν να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι ειδικός σε θέματα πολιτικής και ευρωβουλευτής το κόμμα των Πρασίνων. Όπως είπε με αυτόν τον τρόπο στέλνεις ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι έναν δεν αντιστρέψει την επιθετική της ρητορική εισέρχεται «σε μία τρύπα».

Όπως είπε ο Σινάν Ουλγκέν η Άγκυρα βλέπει την Ε.Ε. σαν διαμεσολαβητή και εάν υπάρξουν κυρώσεις τότε θα απαντήσει και η Τουρκία με δικές της μονομερείς ενέργειες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λαγκοντίνσκι προτιμάει τον διάλογο. «Δεν έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή προσέγγιση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και το να επιτευχθεί μία κοινή λύση για μία ισότιμη κατάσταση στη Μεσόγειο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. Και η Τουρκία πρέπει να εξελίξουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να μην βασίζονται μόνο στο φυσικό αέριο.

Διαβάστε Ακόμα:

«Ξέφυγε» η Τουρκία μετά την Pax Μediterranea: Να αποσυρθούν τα ελληνικά πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis

Οργή Ερντογάν για Pax Mediterranea: Λύκοι δεν θα μας φάτε, είμαστε πολύ μεγάλοι (vid)