Συνέντευξη για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την ανατολική Μεσόγειο έδωσε στο CNN Turk, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην απόσυρση του «Oruc Reis», στην αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητάει καθώς και στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Γερμανία και ρίχνοντας όλη την ευθύνη ως συνήθως για την κατάσταση στην περιοχή στην Ελλάδα.

«Πρώτα απ' όλα η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και απαιτήσεις τις οποίες θέλουμε να βγάλουμε μπροστά. Η Ελλάδα με τις δηλώσεις που κάνει δείχνει ότι δεν θέλει να επέλθει μία λύση. Οι θέσεις της είναι αδύναμες. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιλυθούν ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν από συμφωνίες. Είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για όλα αυτά σαν πακέτο και όχι για το κάθε ένα ξεχωριστά.  Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται»., δήλωσε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το «Oruc Reis», ανέφερε:

«Το υπουργείο Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα διεξάγει το πλοίο στην περιοχή. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Εκδίδουμε Navtex ανάλογα με την περιοχή των ερευνών. Είπαμε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες θα συνεχιστούν για 90 ημέρες. Υπάρχει όμως μία συνηθισμένη συντήρηση ρουτίνας την οποία πρέπει να κάνουμε στα σκάφη, στα αεροπλάνα και στα άλλα οχήματα μας. Μπορείς να κάνεις τα σχέδια σου αλλά πρέπει να κάνεις και την περιοδική συντήρηση. Μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση, το πλοίο θα περιστρέψει στο λιμάνι και θα βγει στη θάλασσα, όπως συνέβη με το “Yavuz”. Το “Barbaros” και το “Hayrettin Pasha”. Είναι μία διαδικασία που διαρκεί αρκετές εβδομάδες»

«Οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες έχουν υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συνεχίζουν τις ενέργειες τους με το να δίνουν άδεις για έρευνες σε διάφορες εταιρίες στην περιοχή. Προσπαθούν να αφήσουν έξω την Τουρκία. Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα γιατί αγνόησαν τα διακαιώματα μας. Ακόμα τώρα ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες και είπε και στην Μέρκελ ότι πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα μας», προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ και στη Γαλλία: «Η Μέρκελ έχει κοινή λογική είναι πιο αντικείμενη και παραδέχεται ότι έχουμε δίκιο. Η Μέρκελ πάντοτε έχει δείξει την πιο αποφασιστική στάση στο μεταναστευτικό. Επίσης θα πάρει πρόσφυγες από τη Λέσβο στη χώρα της. Έχει διαφορετική στάση από τη Γαλλία και την Ευρώπη. Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι θέλει να το παίξει ηγέτης τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Πρώτα στη Συρία και στη συνέχεια στη Λιβύη. Υποστήριξε τον Χαφτάρ και απέτυχε. Είπαν ψέματα για την ανατολική Μεσόγειο και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν όσα ήθελαν στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα και βλέπουμε ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει σε αυτήν. Υπάρχουν αντικειμενικές χώρες στην Ευρώπη και η Γερμανλια έρχεται πρώτη σε αυτό το κομμάτι» .

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά»

«Σύμφωνα με τη συνθήκη του 1947 υπάρχουν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, η Χίος είναι ένα από αυτά και η Ελλάδα ανακοίνωσε με Navtex ότι θα πραγματοποιήσει άσκηση εκεί. Δημοσιοποιήσαμε άλλη Navtex, αναφέροντας ότι αυτό είναι παραβίαση της συνθήκης της Λαζάνης. Προειδοποιήσαμε για αυτό. Υπάρχουν σχόλια που λένε ότι αυτά τα νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα εδώ και χρόνια αλλά μείναμε σιωπηλοί σύμφωνα με τους κανόνες του AKP. Η Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του '60 ξεκίνησε να στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και απέρριψε τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι στρατιωτικοποιεί τα συγκεκριμένα μέρη για παράνομους λόγους και έχει προσπαθήσει παλαιότερα να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ σε αυτό. Ήμασταν πάντοτε αντικειμενικοί σε αυτό. Η Ελλάδα μιλάει για το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να το έχουμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας αυτό το ζήτημα. Ένας από τους σκοπούς των συζητήσεων είναι επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε για την αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Δεν λένε την αλήθεια και πρέπει να είναι ειλικρινείς. Χρειάζεται ειλικρίνεια για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Όταν φέραμε στην ατζέντα των συζητήσεων αυτό το πρόβλημα είπαν “δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας, αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας”. Δεν είναι μίας ειλικρινής προσέγγιση, Λένε ότι έχουν στρατιωτικοποιήσει τα νησιά από το 1974 σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική επίθεση. Η Ελλάδα μεταφέρει βαρύ οπλισμό εκεί. Υπάρχουν όπλα που δεν αρμόζουν στις συμφωνίες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της παραβίασης», προσέθεσε.

«Δεν περιμένουμε κυρώσεις από την ΕΕ»

Στο τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ.

«Έχουν υπάρξει πολλές συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει πάρει τα αποτελέσματα που θα ήθελε. Η Γαλλία έχει μείνει μόνη της με την Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και ειδικά η Γερμανία. Αλλά έπρεπε να επιλέξουν την Ελλάδα ως προς την αλληλεγγύη των μελών. Η Ελλάδα μαζί με τους Ελληνοκυπρίους λένε, “εάν δεν υποστηρίξετε τις αποφάσεις μας, θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία”. Κρατούν όμηρο την ΕΕ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για το χειρότερο σενάριο, αλλά δεν περιμένουμε κυρώσεις».

«Ο Μπορέλ είπε, “είσαι έτοιμος να συναντηθείς με τον Δένδια”, αμέσως είπα “ναι”. Αλλά ο Δένδιας είπε ότι δεν είναι έτοιμοι για συνάντηση εξαιτίας μας. Κάποιες φορές έχουμε εντάσεις με άλλες χώρες, αλλά γίνονται συναντήσεις. Το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα. Εάν υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των των εσόδων το 90% των προβλημάτων θα λυθεί,. Παρόλο που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πρότεινε τη δημιουργία μίας επιτροπής και οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι δεν βοηθάνε στις προσπάθειες για λύση. Δεν έχουμε μπορέσει να φτάνουμε σε μία μόνιμη λύση του κυπριακού», κατέληξε.