Αυτό έδειξε μελέτη του Οργανισμού Οικιστικών Αποβλήτων της Βορείου Αμερικής. Μάλιστα, τους αμέσως επόμενους μήνες και παρά την άρση των περιορισμών στις γενικές μετακινήσεις και το άνοιγμα καταστημάτων και λοιπών επιχειρήσεων, ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών μειώθηκε ελάχιστα, παραμένοντας σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η παγίωση των ποσοστών οικιακών απορριμμάτων σε ποσοστά υψηλότερα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν οφείλεται τόσο στον περιορισμό των καθημερινών μας μετακινήσεων όσο και στην επέκταση της τηλεργασίας που σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση του τουρισμού, κράτησαν τους περισσότερους στο σπίτι.

'Ετσι παρατηρήθηκε το οξύμωρο φαινόμενο της μείωσης των απορριμμάτων έξω από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, αλλά  και η ραγδαία άνοδος των κυβικών μέτρων σε οικιακά απορρίμματα, με συνέπεια πολλές γειτονιές των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, αλλά και παγκοσμίως, να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο κορονοϊός προκάλεσε μεγάλες απώλειες εργαζομένων στην καθαριότητα. Η πανδημία διέκοψε όλα τα είδη των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης αυτής που οδηγεί στην υγειονομική ταφή. Ορισμένοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μολύνθηκαν από τον ιό ή έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, εξαιτίας του ότι ήρθαν σε επαφή με άρρωστους συναδέλφους. 

Για παραδείγμα, η Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα, αντιμετώπισε σοβαρή έλλειψη σε εργάτες καθαριότητας τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, παρά την πoρκήρυξη νέων κενών θέσεων για οδοκαθαριστές που υπόσχονταν μόνιμη απασχόληση, οι άνεργοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφ΄λεροντος ήταν ελάχιστοι, υπό το φόβο του κορονοϊού αλλά και του όγκου των σκουπιδιών πυο καλούνταν να συλλέξουν κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

«Είναι απλώς μια σκληρή και βρώμικη δουλειά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής δημοσίων έργων της Βαλτιμόρης, Μάθιου Γκαρμπάρκ. «Είναι πολύ κοινό για κάποιον να αποχωρήσει από τη δουλειά μέσα σε μια ή δύο μέρες, επειδή απλά δεν συνειδητοποιεί από την αρχή πόσο δύσκολη είναι η δουλειά». Ενώ οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν, παραμένουν άδειοι έξω από κενά κτίρια γραφείων και ξενοδοχείων. Ωστόσο, τα εμπορικά φορτηγά που συνήθως αδειάζουν αυτά τα απορρίμματα δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σε κατοικημένες γειτονιές. «Έχουμε πολύ στενούς δρόμους και σοκάκια», δήλωσε ο Γκάρμπαρκ. «Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε ειδικά σχεδιασμένα φορτηγά αποκομιδής σκουπιδιών που μπορεί να χωρέσουν στα στενά σοκάκια. Οι εργολάβοι δεν τα έχουν αυτά». 

Η Βαλτιμόρη σταμάτησε προσωρινά την ανακύκλωση αυτόν το μήνα, έτσι ώστε τα πληρώματα των απορριμματοφόρων να επικεντρωθούν στην παραλαβή σκουπιδιών που προορίζονται για ταφή ή καύση. Παράλληλα, οι κάτοικοι των πόλεων, στις ΗΠΑ, ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν νέα κέντρα ανακύκλωσης για ανακύκλωση και όχι απλώς να πετάξουν τα παλιά κουτιά και τις εφημερίδες τους στα σκουπίδια. «Έχουμε δει πολλούς γείτονες να οργανώνονται για να μεταφέρουν πραγματικά όγκους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στα κέντρα επεξεργασίας, επισήμανε ο Μάθιου Γκάρμπαρκ. Το Nashville, Tenn, κάνει επίσης προσαρμογές για να αντιμετωπίσει την αύξηση των απορριμμάτων κατοικιών.
Η πόλη σχεδιάζει να αρχίσει να συλλέγει απορρρίμματα πέντε ημέρες την εβδομάδα αντί για τέσσερις.

Reader.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα npr.org