Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής του Μega «Live News», το οποίο παρουσιάζει βίντεο προπαγανδιστικού περιεχομένου αλλά και ομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο απώτερος στόχος του Τούρκου προέδρου δεν είναι απλώς να δημιουργήσει απλά μια «νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία» αλλά ένα νέο Ισλάμ και ο ίδιος να γίνει ο νέος Χασάν αλ-Μπάννα.

«Παρόλο που έχουν περάσει αιώνες από την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων», έχει δηλώσει σε παλαιότερη ομιλία του, ο Ερντογάν.

Επίσης δεν είναιτυχαίο ότι επέλεξε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ σε προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιεύσει στα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Επικοινωνίας της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως συνεχιστής των σουλτάνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ και η Τουρκία παρουσιάζεται ως η προστάτιδα όλων των μουσουλμάνων.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει πλάνα από την Κάαμπα, τον ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κλείνει μ’ ένα πανοραμικό πλάνο του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Προς το τέλος του βίντεο διακρίνεται ένας ηθοποιός ως Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής να βαδίζει προς την Αγία Σοφία. Μάλιστα το πλάνο κάνει μία αντιπαραβολή δείχνοντας και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βαδίζει έξω από το προεδρικό μέγαρο. Στο τέλος πέντε ηθοποιοί που αναπαριστούν πέντε γενιές Τούρκων εισέρχονται στον ναό, ενώ ακολουθούνται και από πολίτες και στρατιώτες της σύγχρονης εποχής.

Ποιος είναι ο Χασάν Αλ Μπάννα 

Ο Χασάν αλ-Μπάννα ήταν Αιγύπτιος δάσκαλος και ιμάμης. Το 1928, σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε την ισλαμιστική οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Σταδιακά δημιουργήθηκαν παραρτήματα της οργάνωσης σε κάθε πόλη της Αιγύπτου. Το 1948 τα μέλη της αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ η επιρροή τους έχει περάσει τα σύνορα της χώρας.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1949, ο Αλ-Μπάννα έπεσε θύμα δολοφονίας, στο Κάιρο όπου είχε μεταβεί για διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Δεκαετίες αργότερα η κληρονομιά του Χασάν αλ-Μπάννα παραμένει ζωντανή και η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά και για αυτό και για αυτό προσπαθεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος δημοσιεύματος.

«Ο Ερντογάν γίνεται όλο και περισσότερο ίδιος με τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μπάννα», στο οποίο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υιοθετεί όλο και περισσότερο ρητορικές του Χασάν αλ-Μπάννα.

Τα πολεμικά σχέδια του Ενρογάν διαλύουν την οικονομία

Στο βωμό των φιλόδοξων σχεδίων του ο Τούρκος πρόεδρος δε διστάζει να «θυσιάσει» την τουρκική οικονομία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης όχι μόνο δεν μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες αλλά τις εκτόξευσε, δαπανώντας το 1/4 του κρατικού χρήματος στα όπλα και στη συντήρηση του στρατού.

«Συμβουλεύω όσους τα βάζουν μαζί μας με ερειπωμένες στρατιωτικές δυνάμεις αντί να κάθονται στο τραπέζι μαζί μας να εξετάσουν προσεκτικά τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μη μιλήσω για όλη την ιστορία».

Και βέβαια για αυτές τις σπατάλες ο Ερντογάν δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αφού απαγορεύονται δια νόμου κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες ενώ σε αυτές δεν έχει πρόσβαση ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Με πληροφορίες από Mega

Διαβάστε Ακόμα:

Μήνυση Ερντογάν σε ελληνική εφημερίδα για το πρωτοσέλιδό της

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν-Μισέλ - Στο «τραπέζι» οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας