Ο  Ang Rita Sherpa υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ 10 φορές χωρίς μπουκάλα οξυγόνου

Την είδηση του θανάτου του ορειβάτη, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και θεωρείται εθνικό σύμβολο για το Νεπάλ, έκανε γνωστή η οικογένειά, σκορπώντας θλίψη στον ορειβατικό κόσμο σε όλο τον κόσμο.

Τον Sherpa - που στη θιβετιανή γλώσσα σημαίνει «ο λαός που ζει στα Ανατολικά» - αποκαλούσαν «η λεοπάρδαλη του χιονιού», λόγω των «ασύλληπτων» αλπινιστικών του ικανοτήτων.

Κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.875 από την επιφάνεια της θάλασσας, συνολικά δέκα φορές, δίχως τεχνικό εξοπλισμό ή μπουκάλα οξυγόνου, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην έλλειψη οξυγόνου και την τεράστια ατμοσφαιρική πίεση, που προκαλεί παραισθήσεις και απώλεια προσανατολισμού στους περισσότερους ορειβάτες.

Γι΄αυτό το επίτευγμα του και μόνο, που οι ειδικοί στον αλπινισμό θεωρείται σχεδόν αδύνατο να καταρριφθεί από κάποιον άλλον στο μέλλον, ο Ang Rita είδε το όνομα του να συμπεριλαμβάνεται δίπλα σε αυτά των Έντμουντ Χίλαρι και Σέρπα Τεντζίνγκ, οι οποίοι το 1953 ήταν οι πρώτοι οι οποίοι κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του «Βασιλιά των Βουνών».

Παρόλα αυτά, το απίστευτο κατόρθωμά του φαίνεται πως ήταν αυτό που στοίχισε τελικά τη ζωή στον Ang Rita Sherpa.

Έπασχε από μακροχρόνια άγνωστη ασθένεια στον εγκέφαλο και το συκώτι, που θεωρείται ως και η αιτία του θάνατου του, ο οποίος συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του στο Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ.

«Ήταν το αστέρι της ορειβασίας και ο θάνατος του είναι μια τεράστια απώλεια για το Νεπάλ και την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα», δήλωσε ο Ang Tschering Sherpa πρώην πρόεδρος της ορειβατικής ομοσπονδίας του της χώρας της Ανατολικής Ασίας. 

Από τη Δευτέρα και για τρεις ημέρες η σορός του Ang Rita εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό των Βουδιστών και την Τετάρτη πρόκειται να αποτεφρωθεί, σύμφωνα με την παράδοση των Σέρπα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian.co.uk

Διαβάστε Ακόμα 

Πένθος για τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του

Τούρκικη τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος – Πώς εμπλέκεται ο γαμπρός του Ερντογάν