Ο 59χρονος, πρώην τροχονόμος ίδρυσε την εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης, προσηλυτίζοντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χιλιάδες πιστούς και φανατισμένους ακολούθους, λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Πολλοί οπαδοί του υποστήριζαν ότι στον Τορόπ έβλεπαν τη μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού και πως είχε έρθει στη γη για να σώσει τον κόσμο από τα αμαρτήματά του.

Κύριο πεδίο δράσης τους ήταν οι απομακρυσμένες επαρχίες της ρωσικής στέπας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ήταν αναλφάβητοι, φτωχοί αγρότες.

Το κοινόβιο της αίρεσης, που ίδρυσε ο Ρώσος απατεώνας, ιδρύθηκε το 1995 στην πόλη Κούραγκα της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με μια έκθεση των ρωσικών αρχών, οι ακόλουθοι του Τορόπ και των δοξασιών του το 2010, υπολογίζονταν σε περίπου 10.000 σε όλο τον κόσμο.

Οι πιστοί στην Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης, θεωρούσαν αμαρτία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις χρηματικές συναλλαγές.

Επίσης, τηρούσαν αυστηρή νηστεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους αποφεύγοντας να καταναλώνουν κρέας, καφέ, τσάϊ, ζάχαρη, άσπρο ψωμί και άλλα προϊόντα σίτου.

Ο Τορόπ και οι στενοί του συνεργάτες συνελήφθησαν ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.

Σε βίντεο το οποίο προβλήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση απεικονίζονται πάνοπλοι κομάντο της ρωσικής αστυνομίας να οδηγούν σιδηροδέσμιους δύο άνδρες, σ΄ ένα ελικόπτερο.

Με πληροφορίες από το www.bbc.co.uk