Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στηρίζεται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έδειξε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν αν ένας ταξιδιώτης έχει πυρετό, μέσω του ιδρώτα και της μυρωδιάς του ανθρώπινου σώματος.

Μάλιστα οι Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση ασθενών με κορονοϊό αγγίζει το 94%.

Δηλαδή πρόκειται για ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ υψηλότερο απο το πιο αξιόπιστο κλασικό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι για την εκπαίδευση των σκύλων, προκειμένου να μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, απαιτείται μόλις μία εβδομάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πώς γίνεται το τεστ

 Εφόσον ο επιβάτης που περνά από το check in δεχθεί να συμμετάσχει σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, με μια μπατονέτα δίνει δείγμα από σάλιο το οποίο στη συνέχεια με αποστειρωμένη σύριγγα μπαίνει στο πιατάκι του σκύλου ο οποίος το μυρίζει.

Όλη η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και οι απαντήσεις, από τους «τετράποδους μικροβιολόγους» δίνεται άμεσα. Σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα !

Και με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σχεδόν το απόλυτο.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γέγονος ότι σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες τα κατοικίδια έχουν μηδαμινό ποσοστό κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το χρόνο στον οποίο εκτίθενται σ΄ ένα μολυσμένο περιβάλλον.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα του αεροδρομίου στο Ελσίνκι παίρνουν μέρος συνολικά 16 εκπαιδευμένοι σκύλοι ιχνηλάτες. Τα γνωστά σε όλους Κ-9, της φυλής των γερμανικών ποιμενικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τεστ ανίχνευσης του ιού, σε μικρότερη όμως κλίμακα, έγινε το περασμένο καλοκαίρι στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τα ΗΑΕ, με το ποσοστό επιτυχίας να υπερβαίνει το 90%

Με πληροφορίες από το Forbes,com