Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, όπως η Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε ότι για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ευθύνονται η ελληνική και ελληνοκυπριακή ηγεσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι η Τουρκία υποστηρίζει από την αρχή το διάλογο και είναι έτοιμη για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ελπίζοντας ότι η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα χαθεί για ακόμα μία φορά από τους Έλληνες.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι χρειάζεται η Ε.Ε., να ερευνήσει τς παραβιάσεις, στις οποίες προβαίνουν η Ελλάδα και η Forntex.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει στο tweet της:

«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν

Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ στο twitter, συζήτησαν για «την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Διαβάστε Ακόμα:

«Γκρίνια» Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν καταλαβαίνω γιατί στηρίζεις την Ελλάδα

Νέο μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο αρκεί να υπάρχει σεβασμός