Σύμφωνα με τον διασημότερο Οίκο Δημοπρασιών στον  κόσμο πρόκειται για το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε ποτέ στην κατοχή του.

« Ο "Νεαρός Άνδρας" του Μποτιτσέλι μπορεί να είναι 550 χρονών, παρόλα αυτά διατηρεί τη νιότη του ώστε θα μπορούσε να είναι ένας από τους νεαρούς φίλους της Τέχνης οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά τις εκθέσεις μας», δήλωσε όλο περηφάνεια για το νέο απόκτημα του Οίκου Sotheby's ο διευθυντής του Τζορτζ Βάχτερ.

Ο «Νεαρός Άνδρας» εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Μποτιτσέλι κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του Ρεπρεσιονιστή ζωγράφου από τη Φλωρεντία, στα μέσα προς τέλη του 15ου αιώνα, ο οποίος όμως στην πορεία είδε τα έργα του να εκτοπίζονται και η φήμη τους να σβήνει, μαζί με τις φιλοσοφικές ιδέες που εξέφραζε μέσα από τα έργα του.

Ο πίνακας έως και σήμερα βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή ενός βαθύπλουτου συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος για άγνωστο λόγο αποφάσισε να τον  διαθέσει σε δημοπρασία μέσω του Οίκου Sotheby's, αποσκοπώντας φυσικά σε μεγάλα οικονομικά οφέλη από την πώληση του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικοί της Τέχνης εκτιμούν ότι η τελική τιμή πώλησης του «Νεαρού Άνδρα που κρατά το Μετάλλιο» μπορεί να αγγίξει δυσθεώρατα ύψη, πολύ πάνω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια που ορίστηκε, ως η  αρχική τιμή έναρξης της δημοπράτησης.

Έτσι θα πρόκειται για έναν από τους ακριβότερους πινακες ζωγραφικής που έχει βγει σε δημοπρασία,λίγο πιο χαμηλά από το «Πορτραίτο του Αδόλφου Μπλόχ - Μπάουερ» του Κλίμτ και τον «Δρ Γκαχέτ» του Βαν Γκογκ, που είχαν πωληθεί έναντι 87.9 και 82.5 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. 

Με πληροφορίες από τον guardian.co.uk