Η επίθεση σε ένα απο τα πιο πολυσύχναστα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ξυπνώντας μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του εντύπου, τον Ιανουάριο του 2015, που στοίχισε τη ζωή σε συνολικά δώδεκα άτομα.

Ανάμεσα τους, το διευθυντή σύνταξης του Charlie Hebdo και τους περισσότερους απο τους πιο προβεβλημένους σκιτσογράφους του περιοδικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο της Γαλλικής Αστυνομίας οι δράστες  της επίθεσης, αρχικά προσπάθησαν να διαφύγουν, συνελήφθησαν από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού που ευθύς εξαρχής εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. 

Προς το παρόν τα στοιχεία της ταυτότητας τους και τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα από τις αρχές, αν και τα περισσότερα εκ των γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα ακόμα «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα, ανάλογα με αυτά του παρελθόντος που έχουν κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές, από το 2015 έως και σημέρα.

Τα πρώτα τηλεγραφήματα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλωστε αυτό υποστήριξε αρχικά και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέλ, με ανάρτησή του στο twitter.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως επιβεβαιώθηκε ότι ο αριθμός των τραυματιών ήταν δύο, οι οποίοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

 

 

 

Ο αντίκτυπος της σημερινής επίθεσης έξω από τα παλιά γραφεία  του σατυρικού περιοδικού (σ.σ. μετά από τη δολοφονική επίθεση του ΄15 η έδρα του Charlie Hebdo μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, για λόγους ασφαλείας), έχει επηρέασει όλο τον κόσμο .

Ήδη από τα πρώτα μετά  όλα τα γαλλικά και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης διέκοψαν  το πρόγραμμά τους και ξεκίνησαν να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από το σημείο της επίθεσης έξω από τα παλιά γραφεία του περιοδικού.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός διέκοψε την επίσκεψη του στη Βόρεια Γαλλία και επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι, ενώ σε διαρκή επικοινωνία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσίων βρισκόταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τον στρατό και την αστυνομία.