Η διαφορά στο deal για... μερική ασυλία οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο πρακτορείο Reuters αλλά δεν θέλησε να κατονομασθεί, στη διαφορετική τιμή που θα διαθέσουν τα εμβόλια: Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ.

Η AstraZeneca, κατά τα λεγόμενα του αξιωματούχου της EE, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το «προνόμιο» οφείλεται στη χαμηλή τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταθέτει στους φορολογουμένους κάποιους από τους κινδύνους που περιλαμβάνουν η ανάπτυξη και η διάθεση ενός εμβολίου, συνήφθη τον Αύγουστο. 

Βάσει αυτής, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο, το οποίο πάντως δεν είναι γνωστό.

Η οικονομική ασπίδα θα καλύπτει τόσο τα νομικά κόστη όσο και ενδεχόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες, όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Άλλοι όροι για τη Sanofi

«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες.

Για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται, σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, η οποία εργάζεται με εταίρο την GlaxoSmithKline, δεν έλαβε το προνόμιο της «αποποίησης ευθύνης».

Εκπρόσωποι της AstraZeneca, της Sanofi και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προβλέψεις της συμφωνίας.

Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ' αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Ξεκίνησε το τελευταίο στάδιο δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca

Ανησυχητική εξέλιξη για το εμβόλιο της AstraZeneca: Για 2ο άτομο με παρενέργειες μιλούν οι New York Times