Οι ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν, όμως λίγη ώρα αργότερα συνελήφθησαν και σε διαφορετικά σημεία του Παρισιού.

Προς το παρόν το Αρχηγείο της Γαλλικής Αστυνομίας δεν έχει δημοσιοποίησει στοιχεία σχετικά με τις ταυτότητες των δύο άνδρων και το κίνητρο της επίθεσης.

Όμως αυτό το σοβαρό επεισόδιο, το οποίο συμπίπτει με την έναρξη της δικής πρίν από λίγες ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα, των κατηγορορούμενων φανατικών ισλαμιστών οι οποίοι προκάλεσαν το αιμοτοκύλισμα στα γραφεία του δημοφιλούς σατυρικού περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015 που στοίχισε τις ζωές συνολικά 12 ανθρώπων, αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως μια ακόμα «τυφλή» τρομοκρατική επίθεση των «μοναχικών λύκων» του ISIS.

Συνήθως πρόκειται για παιδιά μεταναστών από τη Μέση Ανατολή ή τις χώρες της Β. Αφρικής όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν αποικίες της Γαλλίας.

tΌσον αφορά λοιπόν στους δύο συλληφθέντες της επίθεσης έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, οι οποίοι θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για την επίθεση, ο ένας εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με τα ρούχα του μες στα αίματα και κρατώντας ακόμα τη ματσέτα κοντά στο Φρούριο της Βαστίλης και ο φερόμενος ως συνεργός του κοντά στον σταθμό Μετρό του Ριχάρδου Λενουάρ.

Άνδρας και γυναίκα, εργαζόμενοι σε εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, τα θύματα της επίθεσης

Ένας νεαρός άνδρας και μια επίσης νεαρή συνάδελφός του, εργαζόμενοι και οι δύο σε εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo|, είναι τα θύματα της επίθεσης των δύο δραστών.

Σύμφωνα με μια συνάδελφό τους, η οποία έφθασε στο κτίριο γύρω στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, που μίλησε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχε μόλις προλάβει να μπει στο γραφείο όταν ξαφνικά άκουσε φωνές από το δρόμο.

« Στην αρχή δεν ακούστηκε ως κάτι το ανησυχητικό. Όμως όταν ένας άλλος συνάδελφος δημοσιογράφος κοίταξε από το παράθυρο στο δρόμο γύρισε έντρομος προς την αίθουσα σύνταξης λέγοντας ότι κάτι κακό συνέβη και θα πρέπει αμέσως όλοι να βγουν από το γραφείο και να ανεβούν στην ταράτσα, κλειδώνοντας όλες τις πόρτες.», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

Αυτόπτης μάρτυρας: «Έμοιαζε σαν να ζούμε ξανά την πρώτη επίθεση στο Charlie Hebdo».

« Όταν πλέον είδαμε να φθάνουν αστυνομικοί και στρατιώτες, αποκλείοντας την περιοχή, μόνο τότε νιώσαμε πως είμαστε ασφαλείς. Οι περισσότεροι απ΄ τους εργαζόμενους στην εταιρεία ζήσαμε την πρώτη επίθεση στα γραφεία του Charlie πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα, ήταν σα να ζούσαμε ξανά τον ίδιο εφιάλτη», είπε μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

 

Reader με πληροφορίες απο guardian.co.uk, Reuters, AFP