Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, οι σφοδρές συγκρούσεις με τη χρήση πυραύλων «εδάφους  - εδάφους» και τεθωρακισμένων, συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, Κυριακή προς Δευτέρα, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς και δεκάδες, ίσως εκατοντάδες τραυματίες.

Μάλιστα όπως αναφέρουν «πηγές» του Ερυθρού Σταυρού και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την κατάσταση στο Νότιο Καύκασο, μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλοί πολίτες.

Ήδη από την Κυριακή οι κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Καραμπάχ κάλεσαν τους αρρένες πολίτες σε γενική επιστράτευση, θέτοντας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Αρμενίας κήρυξε στη χώρα Στρατιωτικό Νόμο.

Η αρχή της σύγκρουσης

Oι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου και θεωρούνται ως οι σοβαρότερες από το 2016.

Σύμφωνα με τους Αρμένιους, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τους ίδιους να διατείνονται πως κατέρριψαν αζέρικα μαχητικά.

Από την πλευρά του, το αζέρικο υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει ότι διεξάγει επιχείρηση σε ολόληρη την περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες από τις αρμένικες δυνάμεις.

Στρατιωτικό νόμο, επέβαλλε και η ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον πρόεδρο Αραγίκ Χαρουτιουνιάν να επιστρατεύει και όλους τους άνδρες μεγαλύτερους από 18 ετών. «Δεν είμαστε μέρος του πολέμου, όμως είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» δήλωσε.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία, κάνουν λόγο για δύο νεκρούς αμάχους από την αζέρικη επίθεση, μια γυναίκα και ένα παιδί.

Η Τουρκία έχει ήδη σπεύσει να πάρει το μέρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πως «το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του».

Σημειώνεται,  ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις.

Μάλιστα, τα τουρκικά είναι μια από τις επίσημες γλώσσες των Αζέρων,ενώ η πλειονότητα των κατοικών της χώρας είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Αντίθετα οι Αρμένιοι ως Κόπτες Ορθόδοξοι, διατηρούν στενούς δεσμούς φιλίας με τους ομόθρησκους λαούς, καθώς και κυρίως με τη Ρωσία.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει «γραμμή ίσων αποστάσεων» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καλώντας τις κυβερνήσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ίδια στάση τηρούν και οι ΗΠΑ με τις ΗΠΑ να καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε «άμεση παύση εχθροπραξιών».

Τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα δεν άφηναν ανεπηρέαστο ούτε το Χόλυγουντ.

Για την κλιμάκωση της έντασης και τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μίλησε η ηθοποιός και μοντέλο Κιμ Καρντάσιαν με αναρτήσεις της.

Η Κιμ Καρντάσιαν, κόρη του Αμερικανοαρμένιου τρίτης γενιάς Ρόμπερτ, παίρνει θέση υπέρ των Αρμενίων, ενώ αναφέρεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως Αρτσάχ.

«Οι Αρμένιοι δέχονται επίθεση στο Αρσάχ. Προσευχόμαστε για τους γενναίους άνδρες και τις γυναίκες που ρισκάρουν τις ζωές τους για την προστασία του Αρσάχ και της Αρμενίας. Οι ειδήσεις παραπληροφορούν μιλώντας για συγκρούσεις».

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Το «μήλον της Έριδος» στο Νότιο Καύκασο

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι μια περιοχή μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με πληθυσμό 145.000 κυρίως Αρμενίων. Αν και θεωρείται αζέρικη επαρχία, το Μπακού δεν έχει πρακτικά κανέναν έλεγχο της περιοχής από το 1988 και έπειτα.

Το 1991 κήρυξε την αυτονομία του και από τότε ελέγχεται διοικητικά από τη μη αναγνωρισμένη -  από τη διεθνή κοινότητα -  εθνικιστική κυβέρνηση των Αρμενίων, η οποία έχει απώτερο σκοπό την επίτευξη της οριστικής ένωσης της επαρχίας του Νότιου Καυκάσου, με την υπόλοιπη χώρα.

Η διαφιλονικούμενη - από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών -  περιοχή, θεωρείται κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας εξαιτίας του πλούσιου υπεδάφους σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ετών τόσο οι χώρες της Δύσης  όσο και η Ρωσία έχουν επιχειρήσει να εμπλεχθούν στην αμφιλεγόμενη περιοχή - αποσκοπώντας σε ιδία οφέλη - τασσόμενη υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Με πληροφορίες από τον guardian.co.uk

Διαβάστε ακόμα:

Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο - Καραμπάχ εξετάζει η Αρμενία

Η Κιμ Καρντάσιαν πήρε θέση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ