Ο Ρώσος πολιτικός και ακτιβιστής, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε στο Twitter ότι «επρόκειτο για μια ιδιωτική συνάντηση και συζήτηση με την οικογένεια».

«Είμαι ευγνώμων προς την καγκελάριο Μέρκελ που με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο», έγραψε ο Ναβάλνι.

Το γερμανικό έντυπο, το οποίο δεν επικαλείται πηγές για την πληροφορία αυτή, έγραψε ότι η Μέρκελ επισκέφθηκε τον Ναβάλνι στο νοσοκομείο Charite, όπου νοσηλευόταν για 32 ημέρες μετά την μεταφορά του από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του την επίσκεψη της Μέρκελ διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια «μυστική» συνάντηση, όπως έγραψε το περιοδικό, αλλά για μια «ιδιωτική», όπως την χαρακτήρισε δηλαδή και ο ίδιος ο Ναβάλνι.

Η είδηση της συνάντησής του πιθανόν να οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεταμένες διολωματικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, με τη δεύτερη ν΄ απορρίπτει τα ευρήματα Γερμανών, Γάλλων και Σουηδών ειδικών ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ στη Ρωσία, τον περασμένο μήνα.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική εις βάρος των γερμανικών αρχών και της Καγκελαρίας γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν μοιράστηκε μαζί της πληροφορίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Μέρκελ έχει δεχτεί εκκλήσεις να παγώσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο του αγωγού Nord Stream 2 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Spiegel.de