Σύμφωνα με τη Sabbah, στην επιστολή που εστάλη μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρεται ότι εσχάτως δοκιμάζονται οι σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζει ότι θέλει δίκαιη οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, ότι στόχος της Τουρκίας είναι να «διασφαλίσει ίσα δικαιώματα για τους τουρκοκύπριους στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο νησί της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι και την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε στείλει επιστολή με τα... θέλω του αναλυτικά.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το γνωστό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο λέγοναντας πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος κάνοντας αναφορά στις ενέργειες της Λευκωσίας από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Στην πρώτη επιστολή Ερντογάν διατυπώθηκε και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού, όπως γίνεται εμμέσως και στην καινούρια. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή της 27ης Σεπτεμβρίου, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Διαβάστε ακόμα: 

Στη Λευκωσία ο Δένδιας - Κινητικότητα εν όψει Συνόδου Κορυφής

Μητσοτάκης: H Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από την τουρκική επιθετικότητα - Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας