Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας που θα συζητηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε επίσης. 

«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση».

Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο μικρή είναι η απόσταση από τη στρατιωτική σύγκρουση στην ειρηνική διευθέτηση».

Παράλληλα η καγκελάριος κατέστης σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.» Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»