Στις καταθέσεις τους, οι 51 καταγγέλλουσες περιέγραψαν πολλαπλά περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης από το 2018 ως το 2020, από άνδρες που συμμετείχαν στη διεθνή αποστολή για τη διαχείριση της κρίσης του Έμπολα, σύμφωνα με το news.sky.com.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως κακοποιήθηκαν από εργαζόμενους στην UNICEF, την Oxfam, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, την ALIMA και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Κάποιες από τις καταγγέλλουσες αποκάλυψαν πως τις μέθυσαν με αλκοολούχα ποτά πριν τις εξαναγκάσουν σε συμμετοχή σε σεξουαλική πράξη, άλλες πως τους έστησαν ενέδρα σε γραφεία και νοσοκομεία.

Οι περισσότερες γυναίκες ισχυρίστηκαν πως τις κλείδωσαν σε δωμάτια και υποσχέθηκαν είτε ότι θα τους βρουν δουλειά είτε τις απείλησαν πως θα απολυθούν.

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες εργάζονταν ως μαγείρισσες, καθαρίστριες ή ως βοηθητικό προσωπικό στις ανθρωπιστικές αποστολές, με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και αμοιβές από 50 έως 100 δολάρια τον μήνα (διπλάσιες σε σχέση με τον μέσο μισθό στη χώρα). Τουλάχιστον δύο από αυτές τις γυναίκες έμειναν έγκυες από τους βιασμούς.

Ήδη ο ΠΟΥ και δύο ακόμη οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησαν έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι καταγγελίες».

Διαβάστε Ακόμα 

Κρήτη: Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε την κόρη του από τα πέντε της χρόνια

Φωτιά στο Μάτι: Ελεύθερος ο Ηλίας Ψινάκης με εγγύηση 20.000 ευρώ