Την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε αρμενική επίθεση με ρουκέτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Γκάντζα. Σύμφωνα πάντα με το Μπακού, από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άμαχος και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα.

Από την πλευρά της η Αρμενία διέψευσε ότι κατηύθυνε πυρά «οποιουδήποτε είδους» προς το Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ναγκάρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική βάση στην Γκάντζα. Αργότερα είπε πως σταμάτησαν τα πυρά στην πόλη, ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σε κάθε περίπτωση, το Μπακού υποσχέθηκε αντίποινα. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Αρμενία από τους οποίους οι Αρμένιοι εκτοξεύουν πυρά εναντίον αζερικών πόλεων.

«Δεκάδες θύματα»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε τους βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.

«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημειώσε. 

Αποχώρηση των Αρμένιων ζητά το Αζερμπαϊτζάν 

Ο Αλίεφ ζήτησε την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε το Γερεβάν να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θέτω παρά έναν όρο» για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας» και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν «να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».

«Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αζερικό έδαφος. Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε», είπε.

Διαβάστε Ακόμα 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέα πλήγματα και εκρήξεις στο Στεπανακέρτ - Τουλάχιστον 64 Σύροι μαχητές έχουν σκοτωθεί στις μάχες

Σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - 51 Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί