Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Τουρκία παρά το γεγονός ότι δημοσίως ισχυρίζεται ότι δεν έχει αναμειχθεί ενεργά στη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αντ' αυτού ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει Σύρους μισθοφόρους στην περιοχή.

Το περιοδικό επικαλείται τη μαρτυρία ενός Σύρου μαχητή του 24χρονου Ιμπραήμ, ο οποίος πολεμάει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως υποστηρίζει ο νεαρός, οι δυνάμεις τους βάλλονται από τις αεροπορικές επιδρομές του αρμενικού στρατού.

«Έχουμε χτυπηθεί σκληρά. Έχουμε χάσει τόσους πολλούς άνδρες ώστε δεν μπορούμε να τους μετρήσουμε πλέον. Απλά ελπίζω να φύγω από εδώ», δήλωσε ο Ιμπραήμ που δεν θέλησε ν' αναφέρει το πλήρες όνομα του σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους του περιοδικού.

Τα τελευταία χρόνια ο Ιμπραήμ άνηκε σε μία υποομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), της ταξιαρχίας, Sultan Murad, η οποία πολεμούσε κατά των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Πλέον πολεμάει στο πλευρό του μοναδικού συμμάχου που έχει απομείνει στο FSA, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραήμ δήλωσε ότι πολλοί συμπολεμιστές του αρνήθηκαν να μεταβούν στο Αζερμπαϊτζάν καθώς η Λιβύη λειτούργησε γι' αυτούς σαν προειδοποίηση, αφού πέθαναν περισσότεροι μισθοφόροι απ' ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο ίδιος δέχθηκε την πρόταση για να βοηθήσει την οικογένεια του. Η γυναίκα και τα τρία παιδιά του ζουν σ' ένα καμπ προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και βασίζονται στα χρήματα που τους στέλνει. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία προσφέρει 1.000 δολάρια σε κάθε μαχητή για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στον Καύκασο.

Ο Ιμπραήμ πολεμάει στην εμπροσθοφυλακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ οι Αζέροι στρατιώτες τοποθετούνται στις πιο πίσω γραμμές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 60 Σύροι έχουν σκοτωθεί στον Καύκασο.

Τέλος ο ίδιος ο Ιμπραήμ μετανιώνει που αποδέχθηκε την πρόταση καθώς «εκτός από τα λεφτά δεν γνωρίζει για ποιο λόγο βρίσκεται στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Χαμίντ, διοικητής της ταξιαρχίας Hamza, μίας άλλης υποομάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), λέει ότι δεκάδες άνδρες του έχουν πεθάνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα τέλη Σεπτέμβρη. Μερικοί από τους μαχητές στρατολογήθηκαν σε καμπ προσφύγων στη βόρεια Συρία και από εκεί μεταφέρθηκαν στην τουρκική πόλη Γκαζιντέπ και με αεροπλάνο μέσω Άγκυρας ή Κωνσταντινούπολης έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμα αναφέρει ότι μία καινούρια αυτοκινητοπομπή με μισθοφόρους καταφθάνει στην περιοχή κάθε μέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία έχει στείλει 1.000 μισθοφόρους καθώς και drone στην περιοχή, ενώ πολλοί ανεξάρτητοι Σύροι μαχητές υποστηρίζουν ότι μάχονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για λογαριασμό της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση στη Λιβύη για λογαριασμό των συμμάχων του, στέλνοντας χιλιάδες Σύρους μαχητές, κάτι που τον έκανε τον «μυστικό ηγέτη» στη χώρα της βόρειας Αφρικής χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει ευρείας κλίμακας στρατεύματα, προσθέτει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να χρησιμοποιήσει την ίδια στρατηγική και στον Καύκασο.

Διαβάστε Ακόμα:

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας για την απόσυρση του Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ

Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας