Ο Αμερικανός πρόεδρος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εδώ και χρόνια στην Κίνα. Ο λογαριασμός σε κινεζική τράπεζα ελέγχεται από την «Trump International Hotels Management» και μάλιστα οι φόροι που έχουν καταβληθεί υπολογίζονται σε 188.561 δολάρια από το 2013 έως το 2015.

Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε «για να διερευνήσει τις προοπτικές για συμφωνίες ξενοδοχειακών έργων» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και μάλιστα πυροδότησε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει πολλές φορές βάλει κατά του συνυποψηφίου του στις εκλογές, Τζο Μπάιντεν και την πολιτική του απέναντι στην Κίνα ενώ στοχοποίησε τον γιο του με αβάσιμους ισχυρισμούς ότι είχε σχέσεις με την Κίνα, κάτι που δεν προκύπτει από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

«Ο λογαριασμός είναι ανενεργός» λέει ο δικηγόρος του Τραμπ

Ο δικηγόρος της «Trump International Hotels Management», Άλαν Γκάρτεν, αρνήθηκε να κατονομάσει την κινεζική τράπεζα όπου υπάρχει ο λογαριασμός και δήλωσε στους NYT ότι η επιχείρηση «άνοιξε λογαριασμό με μια κινεζική τράπεζα που έχει γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πληρώσει τους τοπικούς φόρους» με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η εταιρεία είχε ανοίξει τον λογαριασμό μόλις άνοιξε ένα γραφείο στην Κίνα «για να διερευνήσει τις δυνατότητες για ξενοδοχειακές προσφορές στην Ασία». «Δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ συμφωνίες, συναλλαγές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και, από το 2015, το γραφείο παραμένει ανενεργό», δήλωσε στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας πως, «αν και ο τραπεζικός λογαριασμός παραμένει ανοιχτός, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για κανέναν άλλο σκοπό».

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κίνα, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

«Να μπει τέλος στην εξάρτησή μας από την Κίνα»

Τον Αύγουστο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι προτίθετο να προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις για να δώσει κίνητρο στις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν εργοστάσια από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Απείλησε επίσης να «σπάσει» συμβάσεις με εταιρείες που συνεχίζουν να αναθέτουν εργασίες στην Κίνα και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 10 μήνες, λέγοντας «θα σταματήσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα».

Ωστόσο, το δημοσίευμα των NYT περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ δραστηριοποιήθηκε στην Κίνα. Τα φορολογικά αρχεία του δείχνουν ότι έχει επενδύσει τουλάχιστον 192.000 δολάρια σε πέντε μικρές εταιρείες που συστάθηκαν για την υλοποίηση έργων στην Κίνα επί πολλά χρόνια.

Πηγές: New York Times, BBC

Διαβάστε ακόμα

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα σε 6 αμφίρροπες Πολιτείες για τον Μπάιντεν

Η USA Today «σπάει» παράδοση 38 ετών και επιλέγει πλευρά στις προεδρικές εκλογές