Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε νέο ολικό lockdown από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα εκτός από εκείνα που πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουνεστιατόρια και μπαρ θα λειτουργούν μόνο για ντελίβερι και απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία των πολιτών σε απόσταση μεγαλύτερη από 5χλμ από τα σπίτια τους για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Επιπλέον, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση είναι από τους σκληρότερους στην Ευρώπη και ο πρωθυπουργός Μίχαελ Μάρτιν είπε ότι τους επέβαλε για να διασφαλίσει ότι η Ιρλανδία θα μπορέσει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα «με ουσιαστικό τρόπο».

Παρά την αυστηρότητά τους, τα νέα μέτρα χαίρουν της υποστήριξης αρκετών επιχειρηματιών ακόμα και από τον κλάδο που επλήγη από το πρώτο lockdown, αυτόν της εστίασης και των ξενοδοχείων. «Κανείς δεν θέλει να κλείσει, αλλά είναι για το γενικό καλό», είπε ο Πολ Κάντεν, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Associated Press. «Αν όλοι το πάρουν στα σοβαρά και κάνουμε ό, τι μας λένε, ελπίζουμε ότι τα Χριστούγεννα θα ανακάμψουμε» προσθέτει.

Η Ιρλανδία είδε τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να εκτοξεύονται και έφτασε σε 14 μέρες τα 279 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο ρυθμός μόλυνσης έφτανε τα 96 σε 100.000 κατοίκους.

Με πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων, η Ιρλανδία έχει καταγράψει 1.865 νεκρούς από κορονοϊό. Ανακοινώνοντας ότι η χώρα μπαίνει ξανά σε καραντίνα, ο πρωθυπουργός Μάρτιν έκανε έκκληση για αισιοδοξία. «Ακόμα κι όταν έρχεται ο χειμώνας, υπάρχει ελπίδα και φως», είπε σε διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας. «Δεν θα είναι ίδια τα Χριστούγεννα με αυτά των τελευταίων ετών, αλλά αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, θα είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή και θα μας δώσει μι “ανάσα” από τις δυσκολίες των τελευταίων επτά μηνών» τόνισε.

Με πληροφορίες από USA TODAY