Σε ομιλία που πραγματοποίησε το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του εξαιτίας των πολιτικών του σε βάρος των μουσουλμάνων, λέγοντας ότι χρειάζεται «ψυχιατρική φροντίδα».

Συγκεκριμένα σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Τι μπορεί να πει κάποιος για έναν ηγέτη κράτους που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε εκατομμύρια άτομα που ανήκουν σε διαφορετική θρησκευτική ομάδα: Πρώτα απ’ όλα ότι χρειάζεται ψυχιατρικής φροντίδας».

Η πρόταση του Μακρόν να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του σε βάρος του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχει εκνευρίσει την τουρκική κυβέρνηση και προστίθεται στη μακρά λίστα των διαφορών ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ερντογάν.

Ο Μακρόν πριν μερικές μέρες και με αφορμή τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία περιέγραψε το Ισλάμ σαν μία θρησκεία σε κρίση και δήλωσε ότι κυβέρνηση του θα ενδυναμώσει τον νόμο του 1905, ο οποίος διαχωρίζει το κράτος από την εκκλησία.

Ακόμα είπε ότι κάνει αυστηρότερη την επιτήρηση ιερατικών σπουδών και θα διεξάγεται καλύτερος έλεγχος σε τζαμιά που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Πηγή: AFP

Διαβάστε Ακόμα:

Nezavisimaya Gazeta: Η Μόσχα δεν θα δείξει ανοχή στις πολιτικές της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ερντογάν: Δοκιμάσαμε τους S-400 - Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ