Ελπίδες ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είναι έτοιμο σύντομα, έδωσε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άντριαν Χιλ, ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, είναι πιθανό να έτοιμο για χρήση σε γιατρούς και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πριν τα Χριστούγεννα και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη η τελική φάση των δοκιμών του εμβολίου.

Μιλώντας σε μέλη του Magdalen College, ο Χιλ ισχυρίστηκε ότι η πλήρης έγκριση του εμβολίου για εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού θα δοθεί στις αρχές του 2021, ενώ είπε ότι ότι οδηγεί σε «ισχυρή ανοσοανταπόκριση».

Σύμφωνα με τον Άντριαν Χιλ «η αρχική έγκριση θα είναι για τη χρήση του εμβολίου μόνο σε ευάλωτους ασθενείς και δεν θα υπάρχει ολοκληρωτική έγκριση». Αυτό θα συμβεί με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την εποχή και ενώ οι κλινικές δοκιμές θα είναι σε εξέλιξη.

«Θα χρειαστεί να δουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και ίσως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου πριν δώσουν έγκριση για χρήση στον γενικό πληθυσμό».

Ακόμα είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο «οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες. Πρώτα θα εμβολιάσουμε τις ευάλωτες ομάδες και μετά τους νέους και τους υγιείς που είναι χαμηλότερου κινδύνου», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «οι περισσότερες χώρες θα κάνουν το ίδιο».

«Επομένως αυτό τον χρόνο θα έχουμε έγκριση για μία “επείγουσα χρήση”, η οποία θα μας επιτρέψει να εμβολιάσουμε κατά προτεραιότητα αυτού που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο και στη συνέχεια οποιονδήποτε άλλον». Κατέληξε ο Χιλ.

Sun: Σε λίγες εβδομάδες το εμβόλιο σε νοσοκομείο

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ότι ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν είναι ακόμη έτοιμο, αν και ο ίδιος ετοιμάζει την επιμελητειακή υποστήριξη για μια πιθανή κυκλοφορία. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει την κυκλοφορία του το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ερωτηθείς από το BBC αν ορισμένοι άνθρωποι θα μπορέσουν να το κάνουν ήδη από φέτος, ο Χάνκοκ απάντησε: «Δεν το αποκλείω αυτό, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία».

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που όλα πάνε τέλεια, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία ότι θα το κάνουμε αυτό φέτος. Ωστόσο το πρόγραμμα προχωράει καλά, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε εκεί», σημείωσε.

Η Sun έγραψε σήμερα ότι το προσωπικό νοσοκομείου του Λονδίνου ενημερώθηκε να είναι έτοιμο να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από την Οξφόρδη και την AstraZeneca Plc.

Η Sun διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο, το οποίο δεν κατονόμασε, ενημερώθηκε να προετοιμαστεί για το εμβόλιο από την «εβδομάδα που αρχίζει στις 2 Νοεμβρίου».

Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους από το εμβόλιο του Πανεπηστημίου της Οξφόρδης

Το πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκαλεί παρόμοια ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους και οι παρενέργειες είναι λιγότερες μεταξύ των ηλικιωμένων, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc.

Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα είναι αποτελεσματικό θεωρείται σημαντικός παράγοντας που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων, έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει τη φυσιολογική ζωή των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Financial Times έγραψαν νωρίτερα σήμερα ότι το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19. Η εφημερίδα επικαλέστηκε δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού.

Εξετάσεις αίματος ανοσογονικότητας, που έγιναν σε υποσύνολο ηλικιωμένων που συμμετέχουν στις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης, απηχούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία έδειχναν ότι το εμβόλιο αυτό προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγιών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, διευκρίνισε η FT, η οποία δεν κατονόμασε το έντυπο.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19.

Με πληροφορίες από Dailymail και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί για τον «εθνικισμό του εμβολίου»

Κορονοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση και πάλι τα νοσοκομεία στην Ιταλία – 21.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο