Το παράξενο αυτό πλάσμα είχε δύο πόδια και μια μικρή, επίπεδη ουρά, που το βοηθούσε να ισορροπεί και να κρύβεται στα ρηχά. Είχε επίσης εξαιρετική ακοή, που το βοηθούσε να αποφεύγει θαλάσσια τέρατα. Ζούσε όπως οι φώκιες, έπιανε την τροφή του στο νερό αλλά έβγαινε στην ξηρά πάνω σε βράχους και στην παραλία.

Ανήκε στην ομάδα των ζώων της Τριασικής περιόδου που ονομάζονταν νοθόσαυροι.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Κινγκ Χούα Σανγκ, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας πάνω σε δύο καλά διατηρημένους σκελετούς αποκάλυψε ένα ερπετό και μια πολύ μικρή, επίπεδη ουρά ώστε να βγαίνει σε ρηχά νερά».

Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του πλάσματος αυτού (σσ. η ουρά του) βοήθησε στον προσδιορισμό του Brevicaudosaurus jiyangshanensis ως νέου είδους. 

Τα μπροστινά του πόδια είναι πιο έντονα αναπτυγμένα από τα πίσω, γεγονός που υποδηλώνει ότι έπαιξαν βασικό ρόλο στο να το βοηθούν να κολυμπά.

Τα περισσότερα από τα οστά του, συμπεριλαμβανομένων των σπονδύλων και των πλευρών, είναι παχιά και πυκνά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα υποβρύχια  αλλά ότι θα ήταν αρκετά σταθερό στη στεριά.

Ο Δρ Σιάο-Τσουν Γου εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας δήλωσε: «Ίσως αυτό το μικρό, θαλάσσιο ερπετό έπρεπε να επαγρυπνεί για μεγάλα αρπακτικά καθώς έβγαινε στα ρηχά».

Ο Brevicaudosaurus έζησε σε μια εποχή που τα ερπετά κυριαρχούσαν στους ωκεανούς.

Πηγή: Mirror

Διαβάστε ακόμα

Ο γρίφος για το τέλος του κορονοϊού - Πώς έληξαν οι προηγούμενες πανδημίες