Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί το 2019, ενώ η έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 είχε σημάνει την αρχή του τέλους για τη λειτουργεία του μνημείου ως μουσείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «TRT HABER», την προσευχή ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ», έγραψε μεταξύ άλλων προκαλώντας.

 

 

Καλυμμένα με λευκά πανιά τα σπάνια ψηφιδωτά 

Για τις ανάγκες της προσευχής οι αγιογραφίες της Μονής της Χώρας έχουν ήδη καλυφθεί με λευκά πανιά. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πρόκειται για ένα σύστημα κουρτινών με μηχανισμό, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρα τα ψηφιδωτά.

Μονή της Χώρας

Μονή της Χώρας

 

«Πράξη συμβολικής βίας» η μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί 

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Τον περασμένο Αύγουστο, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είχε σχολιάσει την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν ως εξής:

«Η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος, μετά την Αγία Σοφία, και τη Μονή της Χώρας, την μοναδική αυτή Κιβωτό της Ορθοδοξίας, είναι μια πράξη συμβολικής βίας. Μια πράξη υπαγορευμένη από πολιτική αλαζονεία, πολιτισμική ανασφάλεια, θρησκευτική μισαλλοδοξία, που καταδικάζει έναν θησαυρό χριστιανικής τέχνης και πολιτισμικής ευγένειας στην αφάνεια. Μια πράξη που όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο και διακόπτει βάναυσα τον μακραίωνο διαπολιτισμικό διάλογο Ανατολής και Δύσης, αλλά κυρίως προσβάλλει τον βαθύ θρησκευτικό συμβολισμό του Μνημείου και πλήττει την πνευματική και αισθητική αρτιότητά του».

 

Διαβάστε Ακόμα:

Κομισιόν: Η Μονή της Χώρας όπως και η Αγία Σοφία είναι μνημεία της UNESCO

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Κάνει τζαμί και τη Μονή της Χώρας με τα σπουδαία ψηφιδωτά