Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Politico στις Βρυξέλλες David M. Herszenhorn, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ένας τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα lockdown.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι «θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα, αλλά οι πολίτες είναι κουρασμένοι» και «έπρεπε να περιμένουμε να γεμίζουν τα κρεβάτια των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μία έκκληση αφύπνισης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής, λέγοντας ότι όλοι απέτυχαν να δράσουν αρκετά γρήγορα ώστε να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα νέα lockdown.

Μιλώντας μέσω βίντεο στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μέρκελ είπε ότι η πολιτική πραγματικότητα σταμάτησε τους ηγέτες να εφαρμόσουν νωρίτερα περιοριστικά μέτρα και ότι θα έπρεπε να έχουν πάρει νωρίτερα το μάθημα τους και να δράσουν ταχύτερα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της σημείωσε ότι «απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου,  Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση του κορΟνοϊού.

«Απόψε συζητώ μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου σχετικά με την ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης του Covid-19. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους ηγέτες ότι η ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν οδηγεί σε σύγκρουση πολιτισμών και απειλεί την Ευρώπη.