Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατ. δόσεις, έχοντας την επιλογή να αγοράσουν ακόμη 500 εκατ. δόσεις, υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης.

Η ΕΕ, ωστόσο, θα λάβει το εμβόλιο σε χαμηλότερη τιμή, εν πολλοίς εξαιτίας της οικονομικής υποστήριξης της ΕΕ και της Γερμανίας για την ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει την ακριβή τιμή, αυτή θα πλησιάζει περισσότερο τα 20 από ότι τα 10 δολάρια ανά δόση.

Σημειώνεται πως ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

«Έκλεισε» η συμφωνία της ΕΕ-Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορονοϊού.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Διανομή μόλις γίνει η τελική έγκριση

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής, τα οποία θα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

 

Διαβάστε ακόμα

Μόσιαλος για νέο εμβόλιο: «Δεν θα πρέπει να επιβληθεί»

Lockdown: Πιέζεται το σύστημα Υγείας, σκληραίνουν τα μέτρα – Από τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας