Στα κατεχόμενα βρίσκεται από τις 12:30 το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στα προκλητικά πανηγύρια για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)»και για το σόου με το «πικ νικ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου τα Βαρώσια.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται από τον κυβερνητικό του εταίρο, και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έφτασε περίπου μία ώρα νωρίτερα από τον Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο ψευδοκράτος από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και νωρίτερα το μεσημέρι παρέστη σε τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ.

Τα προκλητικά πανηγύρια για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους κορυφώθηκαν με την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Εκεί που έδωσε το παρών του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν πανηγυρική με τον Τούρκο Πρόεδρο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παρέλαση.

Μάλιστα, κατά την έλευσή του στον χώρο της παρέλασης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έριξε λουλούδια στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο.

Προηγήθηκε τελετή στο Μνημείο Aτατούρκ  στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Προκλητικό παραλήρημα Ερντογάν: «Τα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι»

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο το Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

«Οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί. Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας.

Αν πιστεύει η Νότια Κύπρος ότι θα επιβάλει με τη δύναμη την εξουσία σε εκείνους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και διαμαρτυρηθεί μέσω του προέδρου της σε εκείνους που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εξαπατηθεί.

Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο ζήτημα, οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια.

Ως χώρα εγγυητής, εμείς και η "ΤΔΒΚ" δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια. Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον χώρο των προκλητικών πανηγυριών, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, μίλησε για άλλη μια φορά για νέα μοντέλα λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα κατά την ομιλία του ανέφερε: «Eίμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι, αλλά τώρα πρέπει να υπάρχουν νέα μοντέλα λύσεων στο τραπέζι».

«Τα γεγονότα των τελευταίων 43 ετών αποκάλυψαν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τώρα, η λύση που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας, δηλαδή η λύση δύο κρατών, πρέπει να έρθει στο τραπέζι», κατέληξε.

Υπό βροχή στο Βαρώσι ο Ερντογάν

Λίγο μετά τις 15:00, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Βαρώσι, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο χώρος στον οποίο έφτασε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η Λεωφόρος Κέννεντι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται τα τουριστικά καταλύματα Σερενίσιμα και Joulia house, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμάσει κατά μήκος των κτιρίων  σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του «δήμου» Αμμοχώστου,, του τουρκικού Δήμου Ικονίου και του TOKI.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.

Αρκετός κόσμος υπό βροχή τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε, ενώ υπάρχουν πολλοί λειτουργοί του Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίσστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοηκγρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

Κατά την ομιλία του ο Ετντογάν αναφέρθηκε στο Βαρώσι λέγοντας ότι το βήμα που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα.

Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα. Μετά το πέρας της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τατάρ δήλωσε: «Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα. Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του. Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το "ψευδοκράτος" σε κάθε του βήμα», δήλωσε μετά την παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από sigmalive.com, cyprustimes.com, philnews.com

Διαβάστε Ακόμα:

 

Νέο σόου Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Νέο σόου Ερντογάν στα Κατεχόμενα