Είναι η δεύτερη εταιρία, μετά από τη Pfizer, που ανακοινώνει πως η επιτυχία των δοκιμών της είναι σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές και για ρωσικό εμβόλιο.

«Είναι το δεύτερο εμβόλιο με ποσοστό πάνω από 90%. τεράστιο ποσοστό αν υπολογίσουμε πως το αντίστοιχο της γρίπης είναι της τάξης του 60-70% ενώ μόνο της ιλαράς είναι στο 100%» σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Δημόπουλος μιλώντας στο OPEN και προσέθεσε: «Περιμένουμε και τρίτο εμβόλιο. Αν πάρουν την έγκριση, όπως αναμένεται, σημαίνει πως θα αρχίσει μια κούρσα για διανομή και μαζικό εμβολιασμό ώστε να πετύχουμε σε μερικούς μήνες ένα τείχος ανοσίας».

Οι διαφορές των εμβολίων Moderna-Pfizer

«Σημαντικά και ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα νέα της υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Moderna, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους Διεθνείς Οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορονοϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα του ιού.

 Πιο συγκεκριμένα με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ανέφερε πως «η υψηλή αποτελεσματικότητα που αναδείχθηκε από αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζει:

  • Πως τα εμβόλια mRNA φαίνεται να λειτουργούν καλά κατά του Covid-19.
  • Πως τα εμβόλια που στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα προκαλούν ανοσοαπόκριση και αυτό είναι σημαντικό, επειδή πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται βασίζονται επίσης σε αυτήν τη στρατηγική.»

«Όπως και με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, η Moderna επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις Covid-19 ήταν μεταξύ συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών και εθνών», σημειώνει ο καθηγητής. «Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια

«Τα 2 εμβόλια των Moderna και Pfizer / BioNTech περιλαμβάνουν δύο δόσεις, που λαμβάνονται σε απόσταση μερικών εβδομάδων μεταξύ τους». Την ίδια ώρα, ωστόσο, έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά:

«Συγκεκριμένα, ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις - οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό».