Η ανακοίνωση αναμένεται εδώ και πολλές ημέρες, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν από τον Ιούλιο σε 44.000 εθελοντές και σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο έχει 95% αποτελεσματικότητα στην προστασία από την νόσο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

«Η αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σημαντικό βήμα στην επιδίωξή μας για την ανεύρεση εμβολίου κατά της Covid-19 και έχουμε πλέον πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου μας, γεγονός που μας γεμίζει εμπιστοσύνη για τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Το εμβόλιο βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης εδώ και εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο τις πρώτες ώρες μετά την αδειοδότηση», αναφέρει ο Αλμπερτ Μπουρλά σε ανακοίνωσή του.

Ο FDA δεν έχει διευκρινίσει πόσος χρόνος θα του χρειασθεί για να εξετάσει τα δεδομένα, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το «πράσινο φως» μπορεί να δοθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η Ευρώπη είναι πιθανόν να ακολουθήσει σύντομα: το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, κατά πόδας ακολουθεί τις Pfizer/BioNTech η εταιρεία Moderna με το δικό της εμβόλιο κατά της Covid.

 

Πρωτοφανής η δημιουργία του εμβολίου

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων εντός του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια 25-30 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Η ταχύτητα των εξελίξεων είναι πρωτοφανής στην ιστορία των εμβολίων. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο για την έγκριση εμβολίων κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

Η γερμανική εταιρεία BioNTech δεν πρότεινε παρά τον Μάρτιο στην Pfizer το εμβόλιό της βασισμένο στην τεχνολογία αιχμής του αγγελιοφόρου RNA, όταν ο κόσμος ζούσε το πρώτο του lockdown. Ο πρώτος εθελοντής έλαβε το εμβόλιο στις 23 Απριλίου στη Γερμανία, κατά την Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Η Φάση 3, η τελευταία, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου με 44.000 εθελοντές σε πολλές ηπείρους.

Το ήμισυ των εθελοντών αυτών έλαβαν placebo, το άλλο ήμισυ το πειραματικό εμβόλιο, χωρίς να γνωρίζουν ποιος πήρε τι. Συνέχισαν κανονικά την ζωή τους, με τις ίδιες συμβουλές για την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σταδιακά, με την έκρηξη της επιδημίας στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξήθηκε στην ομάδα του placebo, αλλά όχι και στην ομάδα του εμβολίου.

Στα 170 περιστατικά που διαγνώσθηκαν μεταξύ των εθελοντών, 162 προέρχονταν από την ομάδα του placebo και 8 από την ομάδα του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή: ένα εμβολιασμένο άτομο έχει 95% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την νόσο σε σχέση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο.

Αλλά καλά νέα είναι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής μορφής της νόσου και είναι εξίσου αποτελεσματικό στους νέους και στους άνω των 65 ετών.

Αρχικά, ο FDA θα χορηγήσει άδεια επείγουσας χρήσης, ένα υπό όρους «πράσινο φως», που θα συνδέεται με τον επείγοντα χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης, και θα αφορά αναμφίβολα περιορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

 

Το κόστος των εμβολίων 

Το ποσό που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer-BioNTech και της CureVac για να εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ε.Ε., η ένωση μπορεί να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις από τα υποψήφια εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού των εταιριών Pfizer-BioNTech και της CureVac.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 δολάρια) τη δόση του υποψηφίου εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι για 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα δαπανηθούν 3.1 δισεκατομμύρια ευρώ (3.7 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ σε περίπτωση που αποφασιστεί ν’ αγοραστούν ακόμα 100 εκατομμύρια δόσεις τότε το ποσό αυτό θα φτάσει τα 4.65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές με τις οποίες η Ε.Ε. θ’ αγοράσει τα υποψηφία εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac, δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί, ωστόσο όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ένωσης, θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ για την αρχική προμήθεια των εμβολίων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα για τις χώρες της Ε.Ε. ώστε ν’ αποζημιωθούν, εάν οι εταιρίες προβούν σε εκτροπή των συγκεκριμένων δόσεων και τις στείλουν προς τις ΗΠΑ, προσθέτει η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος.

Ξεχωριστά η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 δολάρια) για την αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιο εμβόλιο της CureVac, κάτι που σύμφωνα με τον αξιωματούχο αποτελεί έκπτωση καθώς αρχικά η εταιρία είχε ορίσει την τιμή ανά δόση στα 12 ευρώ.

Η ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτή την εβδομάδα για να εξασφαλίσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, 180 εκ των οποίων είναι προαιρετικές.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η CureVac έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις των εμβολίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι 180 εκατομμύρια προαιρετικές δόσεις θα κοστίσουν 10 ή 12 ευρώ. Εάν η Ε.Ε. αγοράσει και τις 405 εκατομμύρια δόσεις στο ποσό των 10 ευρώ τότε το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα

Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο της Pfizer: Θαυμάσιο ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος να σώσουν τον κόσμο

Άλμπερτ Μπούρλα: Ο CEO της Pfizer φοιτητής στο ΑΠΘ και... ΠΑΣΠ!