Μιλώντας σε μέλη του κόμματος του ΑΚΡ ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως: «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης… Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυγίσουμε σε απροκάλυπτες επιθέσεις εναντίον της χώρας και του έθνους μας, συγκεκαλυμμένες αδικίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο Ερντογάν, που μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την Κωνσταντινούπολη, είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τη χώρα μας από το θέμα της πλήρους ένταξης έως το μεταναστευτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε μια στενότερη, αποτελεσματικότερη συνεργασία», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά τις Ευρωπαϊκές εκκλήσεις για τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων και επεκτείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου τη NAVTEX έως και 6 μίλια μακριά από το Καστελόριζο.

Η αμφισβήτηση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνεχίζεται, αφού η Άγκυρα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να αγνοεί Αθήνα και Λευκωσία και παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ουσία το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου κι ενώ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί των χωρών μελών της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.