Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά οι μολύνσεις από κορονοϊό μειώνονται έπειτα από εβδομάδες μέτρων lockdown.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη διενέργεια στοχευμένων τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πιο γρήγορα και από πρακτικής άποψης ευκολότερα από τα συμβατικά τεστ PCR, αλλά όχι τόσο ακριβή, σε οίκους ευγηρίας.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση για να επιτρέψουμε σε όλους τους πολίτες, τουλάχιστον μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μπορέσουν να υποβληθούν εθελοντικά και δωρεάν σε τεστ αντιγόνων», δήλωσε, σήμερα, ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Η εθελοντική μαζική διενέργεια τεστ θα μπορούσε να είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε, ενώ δεν θα συνοδεύεται από όρους.

Το επίπεδο κινδύνου μειώθηκε χθες από το πέμπτο ή υψηλότερο στην κλίμακα της κυβέρνησης για τον κίνδυνο κορονοϊού, στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει πως εστιατόρια, ορισμένα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά αλλά μπορεί να ξανανοίξουν, ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν και επιτρέψουν άλλη μια αλλαγή στην κλίμακα.

Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων διενήργησε 2,9 εκατομμύρια συμβατικά εργαστηριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και επιβεβαίωσε 496.638 μολύνσεις.

Χθες κατέγραψε 4.377 νέα περιστατικά, το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών, που κατέγραφε στις κορυφώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας τους 7.360 μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ