Η ρατσιστική διάκριση ενός συναδέλφου μπορεί να δικαιολογήσει μια απόλυση χωρίς προειδοποίηση και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης δεν αλλάζει την απόφαση. 

Εάν ένα άτομο με μαύρο χρώμα δέρματος δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος, αλλά ως πίθηκος, τότε αυτό είναι «θεμελιωδώς υποβαθμιστικό», αποφάνθηκε το Δικαστήριο.

Ένας άνδρας εργαζόταν επί 13 χρόνια ως υπάλληλος σε μια εταιρεία εφοδιαστικής αλυσίδας και μάλιστα ήταν μέλος του ΔΣ. Σε μια συνάντηση, έπρεπε να συζητήσει ένα τεχνικό πρόβλημα με έναν μαύρο συνάδελφό του. Εκείνος του συνέστησε να προσεγγίσει το θέμα λογικά. Τότε, ο υπάλληλος εξυπηρέτησης απάντησε: «Επειδή φοράς γυαλιά και μπορείς να σκεφτείς λογικά;». 

Όταν ο συνάδελφός του τον ρώτησε τι ήθελε από εκείνον, ο υπάλληλος άρχισε να βγάζει ήχους μαϊμούς. Το θέμα παραπέμφθηκε στη διοίκηση.

Η διαφορά αγένειας - διακρίσεων

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Καρλσρούης, τα όρια της ελευθερίας έκφρασης ξεπερνούνται εάν αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο δεν είναι μια διαφορά πάνω σε ένα θέμα, αλλά η δυσφήμιση του άλλου προσώπου.

Η απόφαση ενισχύει την ερμηνεία των εργατικών δικαστηρίων, τα οποία είχαν επεξεργαστεί το πού μπαίνει η γραμμή που χωρίζει την απόλυτη αγένεια από τις ρατσιστικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, όταν μια προσβολή συνδέεται με ένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται ρητά στον γενικό νόμο περί ίσης μεταχείρισης - στην προκειμένη περίπτωση, τις φυλετικές διακρίσεις.

Η περίπτωση του Όλιβερ Καν

Ο ενάγων προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι και ο παλαίμαχος Γερμανός τερματοφύλακας Όλιβερ Καν έπρεπε συχνά να ακούσει ήχους πιθήκων όταν αγωνιζόταν, ακόμα και να δέχεται μπανάνες από την εξέδρα. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Δικαστήριο, μια τέτοια συμπεριφορά είναι επίσης προσβλητική, «αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις διακρίσεις και ειδικότερα με τον ρατσισμό.»

Όπως, μάλιστα, επισημάνθηκε στην απόφαση, εκφωνώντας ήχους μαϊμούς σε ένα άτομο με σκούρο χρώμα δέρματος σημαίνει ότι ο αποδέκτης θεωρείται ένα διανοητικά κατώτερο πρωτεύον και ότι το χρώμα του δέρματος είναι καθοριστικός παράγοντας των ανθρώπινων ικανοτήτων.