Χαλαροί μπορούν να θεωρηθούν oι κανόνες που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του Γουέστμινστερ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Μέχρι τρία διαφορετικά νοικοκυριά θα επιτρέπεται να βρισκονται μαζί για έως και πέντε ημέρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός σχεδίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή (20/11).

Το σχέδιο για τις «φούσκες των Χριστουγέννων» θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου και οι άνθρωποι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο συναγερμού που επικρατεί εκεί. 

Η υποσημείωση είναι ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία για τα Χριστούγεννα μπορεί να το κάνουν από 22 μέχρι 28 Δεκέμβρη.

Τα τρία νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν μέσα σε σπίτια, σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και σε χώρους λατρείας. Ωστόσο, δεν θα τους επιτραπεί να συγκεντρωθούν σε παμπ ή σε άλλους χώρους φιλοξενίας.

Κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν επιβάλλονται, κάτι που σημαίνει ότι τα μέλη οικογενειών μπορούν, για παράδειγμα, να αγκαλιάσουν συγγενείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι.

Ο συμβιβασμός και οι παραλλαγές

Οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ της επιθυμίας των μελών των οικογενειών να συγκεντρωθούν και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, η ιδέα μιας προσωρινής χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων έφερε προειδοποιήσεις από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, με κυβερνητικούς επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν πέντε μέρες αυστηρότερων περιορισμών για να αντισταθμίσουν κάθε ημέρα ενός χαλαρότερου καθεστώτος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ακόμα, θα υπάρξουν ορισμένες παραλλαγές σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, οι ένοικοι θα είναι σε θέση να διασκορπιστούν σε διαφορετικά σπίτια της οικογένειας, ως ξεχωριστές «οικιακές φούσκες». Ωστόσο, στη Σκωτία όσοι κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην Αγγλία, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δηλαδή από τις 28 Δεκεμβρίου, οι περιοχές θα επιστρέψουν στο επίπεδο ασφαλείας όπου είχαν αρχικά ενταχθεί.