Λίγο μετά την επικύρωση της νίκης του στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ τις επιλογές του για τους σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας.

«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», σημείωσε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν 

Στόχος του νέου Δημοκρατικού προέδρου είναι να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τον  Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος καλείται να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσινγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, ο Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε και την επιλογή της Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ για την θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», σημείωσε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας: Τζέικ Σάλιβαν 

Για την θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας η επιλογή του Τζο Μπάιντεν είναι ο Τζέικ Σάλιβαν, ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, αλλά και εκείνος που τον βοήθησε να χαράξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την πανδημία του κορονοϊού. 

Ειδικός απεσταλμένος για την Kλιματική Aλλαγή: Τζον Κέρι

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε στο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.