Τέλος στη «φτώχεια της περιόδου» δίνει η Σκωτία με ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για τις γυναίκες, που ανοίγει το δρόμο για την χωρίς στερεότυπα συζήτηση της εμμηνόρροιας στο δημόσιο λόγο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη βουλευτή, Μόνικα Λένον, και εγκρίνει για πρώτη φορά στον κόσμο την παροχή προϊόντων γυναικείας υγιεινής σε όποια τα έχει ανάγκη.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστούν τα απαγορευτικά ποσά που χρειάζεται να ξοδεύουν οι γυναίκες για τα προϊόντα υγιεινής, γεγονός που, μέχρι σήμερα, στερεί στις πλέον ευάλωτες από αυτές την πρόσβασή τους στο αυτονόητο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Guardian η Μόνικα Λένον: «Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συζητούνται οι περίοδοι στη δημόσια ζωή».

«Πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ποτέ ανοιχτή συζήτηση για την εμμηνόρροια», ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «με αυτή την απόφαση θα υπάρξει τεράστια πρόοδος για τη ζωή γυναικών, κοριτσιών και όσων έχουν εμμηνόρροια» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μία «περήφανη ημέρα για τη Σκωτία».