Συγκεκριμένα σε προκλητικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», αναφέρει ότι στην Τουρκία επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός από τη νηοψία που πραγματοποίησε η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» στο τουρκικό πλοίο «Rosaline-A», στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι επειδή ο διοικητής των δυνάμεων της αποστολής «IRINI» είναι Έλληνας η Τουρκία, της οποίας ο στόλος έχει τεθεί σε επιφυλακή, εξετάζει αντίποινα σε ελληνικά πλοία.

«Επειδή ο διοικητής της ‘’εισβολής’’ ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Απειλές Τσαβούσογλου για τη νηοψία: Θα απαντήσουμε στο πεδίο της δράσης

Σύμφωνα με το TRT, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να πηγαίνει κάποιος σαν πειρατής σε ένα εμπορικό πλοίο», ενώ εκτόξευσε απειλές ότι η Τουρκία «θα δώσει την απάντηση στο πεδίο της δράσης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη νότα διαμαρτυρίας την οποία επέδωσε η Τουρκία στους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Ακόμα προσέθεσε ότι η Τουρκία έχει επικοινωνήσει και ενημερώσει για το συμβάν το ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτές είναι οι εντολές που έχουμε από τον πρόεδρο μας. Δεν θ’ αφήσουμε κάτι αναπάντητο. Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Το να πηαγαίνεις σαν πειρατής σε εμπορικά πλοία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από εδώ και στο εξής θα πάρουμε όλα τ’ αναγκαία μέτρα για να μην ξανασυμβούν ανάλογα περιστατικά. Θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες».

Το δημοσίευμα του TRT για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Το δημοσίευμα του TRT για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Διαβάστε Ακόμα:

Πώς εξηγείται η οργισμένη αντίδραση της Αθήνας στην Τουρκία;

Η Τουρκία εξέδωσε τρεις NAVTEX και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών!