Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το 2019, οι συγκεντρώσεις του ξεπέρασαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια ενώ την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν και φέτος, παρότι η πανδημία COVID-19 ανάγκασε πολυάριθμες χώρες να βάλουν «φρένο» στην οικονομία τους.

«Ολόκληρη η οικονομία μας και τα πρότυπα κατανάλωσής μας πραγματικά μας συνδέουν με τις εξαιρετικά υψηλές εκπομπές, ακόμα κι όταν όλοι καθόμαστε σπίτι λόγω lockdown και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας» τονίζει η Οσκάνα Ταράσοβα, επικεφαλής του Τμήματος Ατμοσφαιρικής Έρευνας Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας οι καθημερινές παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν έως και 17%, για να αυξηθούν αμέσως πάλι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Η μείωση των εκπομπών λόγω των lockdown ήταν μόνο μια μικρή λεπτομέρεια στη μακροχρόνια πορεία τους. Χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξάλειψη της αύξησης. Η πανδημία δεν αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή», σημείωσε.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και από τις εξατμίσεις των οχημάτων, παρά την ολοένα αυξανόμενη κινητικότητα.