Κατά την περίοδο του κορονοϊού, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες στερήθηκαν πολλά. Η κατηγορία που αρκτές φορές στράφηκε εναντίον τους ήταν ότι συμπεριφέρθηκαν απερίσκεπτα, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο ακόμη και εις βάρος των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η αντιπροσωπευτική μελέτη με τίτλο «Νέοι Γερμανοί 2021»  διερεύνησε αυτή την ερώτηση. Τα αποτελέσματα για τους ερωτηθέντες ηλικίας 14 έως 39 ετών έγιναν διαθέσιμα.

Το 72% και συνεπώς η μεγάλη πλειοψηφία των 1.602 ερωτηθέντων, θεωρούν σημαντικό να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Οι περισσότεροι (71%) ισχυρίζονται ότι είναι διακριτικοί για να μην θέσουν σε κίνδυνο τα μέλη της οικογένειάς τους. Τα 2/3 των νέων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι είναι σημαντικό και σωστό να μη γιορτάσουν λόγω κορονοϊού. Μόνο το 9% λέει όχι.

«Σε αντίθεση με όλες τις προκαταλήψεις, αυτή η αντιπροσωπευτική έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία της νέας γενιάς συμπεριφέρεται υπεύθυνα στην πανδημία», λέει ο ερευνητής Σίμον Σνέτσερ, επικεφαλής της μελέτης.

Μόνο το 22% φοβούνται τη μόλυνση. Το 44% δεν είναι σίγουροι και το 34% λένε ότι δεν φοβούνται.

Τα 2/3 των νέων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό και σωστό να μη γιορτάσουν λόγω της πανδημίας. 

Η άλλη όψη του νομίσματος

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και μια ομάδα νέων που δεν σέβονται τους κανόνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, πολλοί ζουν σε μικρές πόλεις (31%) και δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη τη Γερμανία που προκαλούνται από την πανδημία, οι νέοι βλέπουν τον δικό τους κίνδυνο ως μάλλον χαμηλό.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό 14% πιστεύει ότι έχουν υψηλό οικονομικό κίνδυνο από τη μόλυνση. Το 34% είναι αβέβαιο, ενώ η πλειοψηφία δεν ανησυχεί.

Τέλος, ο κορονοϊός έχει και μια θετική συνέπεια για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων: το 17% λέει ότι η σχέση τους με την οικογένεια είναι καλύτερη από ότι πριν από την πανδημία. Μόνο το 12% μιλά για επιδείνωση.