Οι εξαγωγείς της Τουρκίας αναφέρουν ότι έχουν αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο με τη Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που επιχειρηματίες από το κράτος του Περσικού Κόλπου, καλούν σε απαγόρευση των εισαγωγών από την Τουρκία και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν χειροτερεύσει.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας των ανταγωνισμών επιρροής ως περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή, έπιασαν «πάτο» πριν από δύο χρόνια όταν ο εξέχων Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από Σαουδάραβες πράκτορες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Ριάντ έχει αναφέρει πως δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ, ωστόσο η ένωση εξαγωγέων αναφέρει ότι είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εμπορίου, ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ανασταλεί η εισαγωγή ορισμένων τουρκικών προϊόντων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν μέλη του εμπορικού συλλόγου της Τουρκίας σε επικοινωνία που είχαν μέσω e-mail με το Reuters: «Οι εισαγωγές από τη χώρα μας σε προϊόντα κρέατος, νερού, αυγών και μελιού, αλλά και γάλατος έχουν απαγορευθεί από τις 15 Νοεμβρίου».

Το πρακτορείο δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα, ενώ και το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την καταγγελία.

Η συνέλευση των εξαγωγέων της Τουρκίας αναφέρει ότι τους πρώτους 10 μήνες του 2020 οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία έχουν πέσει κατά 16%, δηλαδή έναντι ενός ποσού που ανέρχεται σε 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκτζάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας στα τουρκικά προϊόντα, κάτι το οποίο η Άγκυρα μπορεί να αμφισβητήσει μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Περιμένουμε ξεκάθαρα βήματα για να επιλύσουμε τα προβλήματα στις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις», σχολίασε η Πεκτζάν στην εφημερίδα Sabah. «Οι ομόλογοί μας, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση και ότι υπήρχαν κάποια ασυνήθιστα ζητήματα».

Δεν υπάρχει κάποιο σημάδια αποκατάστασης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Τουρκίας

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν «να διατηρήσουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου και να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, ξεπερνώντας τα προβλήματα».

Και οι δύο χώρες έχουν λόγους αποκλιμάκωσης των εντάσεων καθώς προετοιμάζονται για την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ. Ο νεοεκλεχθής πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ασκήσει κριτική με αιχμηρό τρόπο στις ενέργειες και στη ρητορική του Ερντογάν, ενώ θα δεχθεί και πιέσεις από το Κογκρέσο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ενώ έχει δεσμευθεί για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ριάντ και κάποιοι Τούρκοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι αισθάνονται αυτόν τον «πόνο» εδώ και μερικούς μήνες.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση, δεν επιτρεπόταν να στείλουμε πολλά προϊόντα στη Σαουδική Αραβία, όπως πουλερικά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής μίας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των πουλερικών, ο Σαίτ Κοτζά.

Όπως καταλήγει ο Κοτζά, «οι καθυστερήσεις στην άφιξη προϊόντων τα οποία χρειάζεται να μετακινηθούν γρήγορα όπως εκκολαπτόμενα αυγά, σημαίνει ότι όταν φτάνουν στον προορισμό τους έχουν λήξει και σαπίσει».

Διαβάστε Ακόμα:

EE: Βάσιμες οι υποψίες ότι μετέφερε όπλα το τουρκικό πλοίο στο οποίο έγινε έλεγχος από Γερμανούς στρατιώτες

Οργή της Άγκυρας για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: «Δεν δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς»