Ο διευθυντής του Μουσείου Λογοτεχνίας Πετόφι και συγγραφέας, Σίλαρντ Ντεμέτερ, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (28.11.2020) στον φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Origo.hu. αναφέρεαι με σκληρές εκφράσεις στον ηλικιωμένο επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο.

«Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων του Τζορτζ Σόρος, που είναι ο φιλελεύθερος Φύρερ», είναι η μια επίμαχη φράση.

«Πολωνοί και Ούγγροι είναι οι νέοι Εβραίοι», τονίζει σε άλλο σημείο. 

Το άρθρο επικεντρώνεται στα κίνητρα του Σόρος, ο οποίος θέλει «να αποκλείσει τους Πολωνούς και τους Ούγγρους από την τελευταία πολιτική κοινότητα, στην οποία έχει ακόμη δικαιώματα», υποστηρίζει ο 44χρονος συγγραφέας, ο οποίος από πέρσι είναι και Επίτροπος Πολιτισμού.

Ο Τζορτζ Σόρος, στα 90 του χρόνια πλέον, γεννήθηκε στην Ουγγαρία και είναι επιζών του Ολοκαυτώματος.

Βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι ενθαρρύνει τη μετανάστευση και ότι συνωμοτεί εναντίον της κυβέρνησής του μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες χρηματοδοτεί.

Αντίδραση από Ισραήλ και οργανώσεις

Το Ισραήλ και εβραϊκές οργανώσεις καταδίκασαν αμέσως τον παραλληλισμό που έκανε ο Ντεμέτερ.

«Απορρίπτουμε κάθε χρήση και κατάχρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος για οποιονδήποτε σκοπό», ανέφερε η πρεσβεία του Ισραήλ στη Βουδαπέστη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Είναι αδιανόητο να συνδέεται το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας και εκείνοι που το διέπραξαν με μια σύγχρονη πολιτική διένεξη, όσο σημαντική και αν είναι», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση της Ουγγαρίας, η Mazsihisz, υπογράμμισε ότι «μια τέτοια σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι ασύμβατη με την πολιτική μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης απέναντι στον αντισημιτισμό».

Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός, το κυριότερο κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, ζήτησε να απολυθεί αμέσως ο Ντεμέτερ. «Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός αναμένει από την κυβέρνηση ότι ο Σίλαρντ Ντεμέτερ θα είναι άνεργος μέχρι το τέλος της ημέρας. Ένας άνθρωπος σαν αυτόν δεν έχει καμία θέση στον δημόσιο βίο, όχι μόνο σε μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά πουθενά στον κόσμο», ανέφερε.

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ένα ερώτημα που έθεσε το πρακτορείο Reuters, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το αν συμμερίζεται τις απόψεις του Ντεμέτερ.