Η ακραία ρητορική που συχνά χρησιμοποιούν ηγετικά στελέχη του AfD έχουν φέρει ποικίλες αντιπαραθέσεις.

Στο συνέδριο του κόμματος, που λαμβάνει χώρα στην πόλη Κάλκαρ της Βόρειας Ρηνανίας, ο επικεφαλής του κόμματος Γιοργκ Μόιτεν, άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του προκατόχου του, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «δικτατορία» σε ομιλία του στη Βουλή.

«Είναι συνετό να μιλάμε για κορονο-δικτατορία μες στη Βουλή;», διερωτήθηκε. «Δεν ζούμε σε δικτατορία, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το κομματικό συνέδριο», προσέθεσε.

Ο Γιοργκ Μόιτεν κάλεσε τα μέλη του κόμματος να αποστασιοποιηθούν από ακραίους και προβοκάτορες, επισημαίνοντας πως οι επιθετικοί τόνοι θα καταστήσουν την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» πολιτικά ασήμαντη.

Λίγο αργότερα, ο 79χρονος Γκάουλαντ, συνιδρυτής του AfD και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, αποχώρησε από το συνέδριο.

Η διεξαγωγή του συνεδρίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αντιρατσιστικές οργανώσεις, αλλά και οξεία κριτική καθώς έγινε εν μέσω της πανδημίας.

Η γερμανική ακροδεξιά χάνει έδαφος

Με ποσοστό μόλις 7% στις δημοσκοπήσεις, η γερμανική άκρα δεξιά εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει απέναντι στο «κίνημα κατά της μάσκας».

Οι περισσότεροι από τους 600 περίπου συνέδρους παρέστησαν, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. Ήταν κάτι που είχε τεθεί ως όρος για την πραγματοποίησή του. 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο κτίριο παλαιού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και έχει μεταβληθεί σε πάρκο αναψυχής και ξενοδοχειακό συγκρότημα.