Συγκεκριμένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» με τίτλο «Η ελληνική προβοκάτσια από τη Google», κάνει λόγο για «σκάνδαλο» καθώς στις εφαρμογές και στη μηχανή αναζήτηση εμφανίζονται τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος με τα ελληνικά τους ονόματα.

Ο Βόσπορος στο Google Maps

Ο Βόσπορος στο Google Maps

Την «ανακάλυψη» έκανε ο πρώην ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», ο οποίος φυσικά εξαπολύει τα «βέλη» του κατά της Ελλάδας και της Google, όπως λέει «τα ονόματα των περιοχών και οι περιοχές έχουν ψυχή. Αυτό δίνει έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών».

«Παρ’ όλ’ αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις ελληνικές ονομάσεις, Δαρδανέλια και Βόσπορος επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936). Δεν μπορούν να υπάρχουν καλές προσθέσεις σε κάτι τέτοιο», προσέθεσε ο απόστρατος.

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Ο Γιαϊτζί λέει ακόμα ότι κάτι τέτοιο είναι «παράλογο και αντίθετο με τα κυριαρχικά δικαιώματα» και καλεί τη «Google να διορθώσει το λάθος της και να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Τουρκίας».

«Σε όλη την ιστορία τα ονόματα των περιοχών δείχνουν κυριαρχία και με κάθε κατάκτηση τόσο από τους προγόνους μας όσο και παγκόσμια γίνεται αλλαγή των ονομάτων. Πριν από χρόνια το πρώτο πράγμα που έκανε η Αρμενία με την εισβολή της στο Καρχαμπάχ ήταν ν’ αλλάξει τα ονόματα των περιοχών και τώρα το Αζερμπαϊτζάν τις αλλάζει ξανά», είπε ακόμα ο απόστρατος ναύαρχος.

Μάλιστα για τον Γιαϊτζί, αυτές «οι μοχθηρές πρακτικές της Ελλάδας είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη που έχει να κάνει με την "Μεγάλη Ιδέα" και τη νοοτροπία της Ελλάδας να αποκαλεί την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία με ελληνικά ονόματα».

Τα Δαρδανέλια στο Google Maps

Τα Δαρδανέλια στο Google Maps

«Η σύνοδος της Ε.Ε. του ελληνικού λόμπι έχει κάνει τέτοιες προσπάθειες κατά το παρελθόν και δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Ελλάδας. Δεν θέλουν ειρήνη. Έχουν πολλές απαιτήσεις από την Τουρκία. Εμείς έχουμε σταθεί τίμια και πρέπει να ενημερώσουμε τα ευρωπαϊκά κράτη για τις προθέσεις της Ελλάδας».

Για τον Τούρκο απόστρατο η Ελλάδα είναι «ένα κράτος που έχει εμμονή με τα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και οι αντιρρήσεις και επιμονή των Ελλήνων στα ονόματα είναι γνωστή».

Τέλος «καταλήγει ότι αυτό δείχνει τη δύναμη του ελληνικού λόμπι καθώς αυτό έγινε από τη Google.

Βέβαια ο Γιαϊτζί δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις, καθώς και στις αρχές Νοεμβρίου μετά τον σεισμό στη Σάμο  είχε δηλώσει ότι η σεισμική δόνηση «αποδεικνύει ότι «ελληνικά νησιά ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Διαβάστε Ακόμα:

Ahval: Γιατί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ «στριμώχνει» την Τουρκία και τον Ερντογάν

Μέρκελ για Τουρκία: Επιδεικνύει επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα