Σε ένα βίντεο εννέα δευτερολέπτων που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, ένας 44χρονος Εσθονός «συλλαμβάνεται» από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης να θωπεύει στιγμιαία τα οπίσθια μιας γυναίκας που βγαίνει από ανελκυστήρα στο Χο Τσι Μιν (πρώην Σαϊγκόν).

Μετά την καταγγελία του θύματος, οι αρχές επέβαλαν διοικητική ποινή 200.000 ντονγκς (7,20 ευρώ ή 8,63 δολάρια) στον άνδρα.

Για τον ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου μελετών Κοινωνικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ, Κουάτ Ντου-Χονγκ, αυτό το επεισόδιο και ένα παρόμοιο που συνέβη πριν από ένα χρόνο στο Ανόι, όταν ένας άνδρας φίλησε βίαια μια γυναίκα σε ανελκυστήρα, αποτελούν απόδειξη του νομικού κενού της χώρας.

«Δεν υπάρχει ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Ποινικό Κώδικα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι αρχές δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και επιβάλλουν διοικητική κύρωση. Δεν βγάζει νόημα. Το Βιετνάμ δεν έχει κατοχυρώσει νομικά την προστασία των γυναικών», διαβεβαιώνει ο Χονγκ μιλώντας στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Νομικό κενό και κονωνικές αντιλήψεις

Κατά τη γνώμη του Χονγκ, αυτό το νομικό κενό δεν αντιπροσωπεύει την αντίληψη της κοινωνίας, η οποία γενικά καταδικάζει αυτές τις πράξεις και υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος που τιμωρήθηκε πριν από ένα χρόνο με το ίδιο πρόστιμο για το φιλί σε μια γυναίκα, εκδιώχθηκε από το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει και δυσκολεύτηκε να βρει έναν ιδιοκτήτη που θα τον δεχόταν ως ενοικιαστή.

Ωστόσο, αυτές οι δύο περιπτώσεις, οι οποίες έλαβαν μεγάλη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, δεν είναι σπάνιες: μια μελέτη από την οργάνωση Action Aid το 2014 αποκάλυψε ότι το 87% των γυναικών που ερωτήθηκαν στο Ανόι και το Χο Τσι Μινχ (οι δύο κύριες πόλεις του Βιετνάμ) είχαν υποστεί κάποιο είδος παρενόχλησης.