Τελικά, η σιωπή στην κυβερνώσα ακροδεξιά παράταξη της Ουγγαρίας δεν κράτησε για πολύ, καθώς λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο της συμμετοχής του ευρωβουλευτή Γιόζεφ Σάγιερ σε γκέι όργιο και την παραίτησή του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί και από το κόμμα του. 

Ο Σάγιερ αποτελεί παρελθόν από το Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τις πράξεις του πρώτου «απαράδεκτες» και αντίθετες με τις αξίες που εκπροσωπεί το συντηρητικό κόμμα. Ο παρατηθείς πρώην βουλευτής είναι ιδρυτικό μέλος του Fidesz και υπήρξε στενός σύμμαχος του Ορμπάν για περισσότερα από 30 χρόνια. 

«Οι πράξεις του βουλευτή Γιόζεφ Σάγιερ είναι ασύμβατες με τις αξίες της πολιτικής οικογένειάς μας. Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα αποκηρύξουμε τα 30 χρόνια της δουλειάς του, αλλά οι πράξεις του είναι ασυγχώρητες και απαράδεκτες. Μετά απ’ αυτά, έλαβε τη μοναδική αρμόζουσα απόφαση, όταν ζήτησε συγγνώμη και παραιτήθηκε από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Fidesz», πρόσθεσε.

Ο Σάγιερ υπέβαλε την παραίτησή του από ευρωβουλευτής την Κυριακή, επικαλούμενος αδιευκρίνιστους «ηθικούς» λόγους. Σε νέα ανακοίνωσή του, την Τρίτη, ζήτησε συγγνώμη επειδή παραβίασε τη βελγική νομοθεσία.