Σε συνέντευξή του για την 6η Συνάντηση Διαλόγου για τη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι χάνουν στην Μεσόγειο».

«Όταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων πολλοί από εμάς θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία για συνεργασία και ευημερία για όλους. Ευχηθήκαμε να γίνει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προς όφελος όλων αλλά κάποιες χώρες συμπεριφέρθηκαν με αντίθετο τρόπο», ανέφερε κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή «ιστορική» αναδρομή με βάση την τουρκική σκοπιά για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

«Το 2003 παρά τις αντιρρήσεις μας, οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν συμφωνία με την Αίγυπτο που παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη νήσο. Και το 2010 οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν άλλη μια συμφωνία με το Ισραήλ αγνοώντας τα δικά μας δικαιώματα και του Λιβάνου. Το 2011 οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις. Το 2004 η Ελλάδα ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λιβύη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Λιβύης. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να ιδρύσουν συμμαχίες απομονώνοντάς εμάς και τους Τουρκοκύπριους. Το 2020 ίδρυσαν το Eastmed Gaz Forum αποκλείοντας την Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και τους Τουρκοκύπριους. Πως γίνεται αυτό;», δήλωσε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προσέθεσε:

«Συνεχίσαμε ν’ απευθύνουμε έκκληση για διάλογο. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για ίσο καταμερισμό των υδρογονανθράκων το 2011 και 2012 και το 2019 απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Από το 2016 απευθύνουμε έκκληση για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται. Έχουμε προειδοποιήσει με υπομονετικά την Ελλάδα για να έρθει πιο κοντά. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι απηύθυναν έκκληση στους Ελληνοκύπριους να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με στόχο την επίλυση του ζητήματος. Και πάλι περιμέναμε μέχρι το 2018 για την πρώτη μας γεώτρηση στην περιοχή».

«Αυτές οι εξελίξεις μας οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis διέκοψε τις δραστηριότητές του δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν ν’ ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους. Η Σύνοδος της ΕΕ τον Οκτώβρη συνέχισε επίσης την απειλή της. Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας. Και η ΕΕ είναι συνένοχη επιτρέποντας σε δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι με άρθρο του απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό. «Ή θα ακολουθήσουμε την τακτική της έντασης ή της ειρήνης. Η επιλογή μας είναι καθαρή. Η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος. Η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία και αυτή είναι η πρότασή μας. Και σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρεσβεία μας εκεί θα έχουν συνάντηση για το πως θα διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, ούτε ευρωπαϊκού κράτους ή μέλους του ΝΑΤΟ ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να ενθαρρύνουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να συνεργαστούν με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους », ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «αναγνώριση του ‘κράτους’ είναι μια πολιτική απόφαση και τα δικαιώματα των ανθρώπων στη νήσο είναι διαφορετικά ζητήματα».

«Μπορεί να μην αναγνωρίζεις ένα κράτος αλλά δεν μπορείς να αγνοείς τα δικαιώματα των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων. Για παράδειγμα δεν αναγνωρίζουμε την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ αλλά δεν τους αγνοούμε ότι έχουν επίσης δικαιώματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι καταμερισμό του πλούτου”, κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε Ακόμα:

Σύμβουλος Μπάιντεν: Ο Ερντογάν το έχει παρακάνει - Έχει γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ

Ahval: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ανησυχήσει από την επιτυχία των τουρκικών drone