Άρθρο του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμντουλάχ Μποζκούρτ για το Noridcmonitor, αναφέρεται στον Αλαατίν Τσακιτζί, τον πιο διαβόητο μαφιόζο της Τουρκίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για αρκετά χρόνια για κατηγορίες που σχετίζονται με οργάνωση και διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης μέχρι εμπόριο ναρκωτικών, πλέον έχει γίνει ένας de facto συνεργάτης της τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού, των ισλαμιστών, ακροδεξιών και νέο-εθνικιστών.

Ο αρχιμαφιόζος μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του χάρη σε κυβερνητική αμνηστία, προσπαθεί να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του, σχολιάζοντας μία ευρεία γκάμα θεμάτων όπως ζητήματα εγχώριας και εξωτερικής πολιτικής και απειλώντας όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Το ιστορικό υπόβαθρο του Τσακιτζι με τους Γκρίζους Λύκους (Bozkurtlar ή Ülkü Ocakları, όπως είναι γνωστοί στα τουρκικά) και οι μυστικές του επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν και οι κυβερνητικοί του εταίροι θέλουν να τοποθετήσουν μία γνωστή εγκληματική μηχανή να δουλεύει λειτουργώντας εκφοβιστικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο 67χρονος πλέον Τζακιτζί εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας από το 1987, συμμετέχοντας σε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό προτού συλληφθεί στη Γαλλία. Πέρασε έξι μήνες σε φυλακή της Νίκαιας προτού εκδοθεί στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1999 και πλέον επανήλθε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Το όνομά του έχει εμπλακεί με δολοφονίες, για τις οποίες δεν έχει βρεθεί ο ένοχος για λογαριασμό σκοτεινών δυνάμεων που είχαν εισχωρήσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της κυβέρνησης.

Επιπλέον η εφαρμογή του νόμου έχει ανασταλεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση των Ισλαμιστών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών εταίρων της έχουν επιτρέψει σε ομάδες μαφιόζων να εκφοβίζουν τους αντιπάλους τους και να συντηρούν ένα κλίμα φόβου.

Απειλεί με «παλούκωμα» τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Από την απελευθέρωσή του από τη φυλακή στις 16 Απριλίου 2020 με αμνηστία η οποία εξασφαλίστηκε από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχοντας την έγκριση του Ερντογάν, ο Τσακιτζί είναι ιδιαίτερα απασχολημένος με το να συνενώνει διάφορες μαφιόζικες ομάδες για λογαριασμό της κυβέρνησης με σκοπό ν’ απειλεί τους πολιτικούς της αντίπαλους.

Στις 17 Νοεμβρίου ο Τσακιτζί απείλησε τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου με μία χειρόγραφη δήλωση που δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Στη συγκεκριμένη δήλωση αποκαλούσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως έναν «αδαή ρουφιάνο που υπηρετεί τους προδότες σαν σκυλί» και υποσχέθηκε να τον «τιμωρήσει» με «παλούκωμα». Ο μαφιόζος υπερασπίστηκε τον ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσέλι καθώς επιτέθηκε στον ηγέτη του CHP, επειδή άσκησε κριτική και δεν έδειξε σεβασμό σ’ έναν μεγαλύτερο όπως ο Μπαχτσελί.

«Κοιτά Dürzü (μία λέξη που στα τουρκικά χρησιμοποιείται για ν’ αποκαλέσεις κάποιον κάθαρμα ή προαγωγό), περιέγραψες τον κ. Μπαχτσελί σαν τον φύλακα του παλατιού (του Ερντογάν). Το προεδρικό συγκρότημα, το οποίο εσύ αποκάλεσες παλάτι είναι το ανώτατο γραφείο του κράτους μας. Η πλήρης υποστήριξη του τουρκικού κράτους είναι ο τρόπος ζωής του κ. Μπαχτσελί. Εάν χρησιμοποιούσες τον όρο του φύλακα μ’ ένα διαφορετικό νόημα και εάν δεν έβαζες τους προδότες τους οποίους υπηρετείς σαν σκυλί στην ίδια μοίρα με τον Μπαχτσελί, τότε κάνεις το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου. Εάν υπερβείς ξανά τα όρια σου για όσο είμαι ζωντανός, θα γνωρίσεις το παλούκωμα», έγραψε στην τετρασέλιδη επιστολή του ο Τσακιτζί.

Επίσης στην επιστολή του περιέγραψε τον φυλακισμένο πρώην ηγέτη και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον επίσης φυλακισμένο φιλάνθρωπο, Οσμάν Καβαλά ως προδότες και κατηγόρησε τον Κιλιντσντάρογλου ότι τους υπερασπίζεται στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Ο Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλός στο όνομα αυτών των άμεσων απειλών για τη σωματική ακεραιότητα του βασικού ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ ο Μπαχτσελί υπερασπίστηκε τον Τσακιτζί ως σύντροφο, λέγοντας ότι πιστεύει πως αυτός και ο μαφιόζος έχουν τον ίδιο σκοπό. Από τότε ο Τσακιτζί εξαπέλυσε νέες απειλές προς τον Κιλιντνσντάρογλου.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σ’ αυτόν τον τύπο που αποκαλείται Μακρόν (ο Γάλλος πρόεδρος) - τον σύζυγο μίας γηραιότερης γυναίκας ο οποίος προκαλεί στη Μεσόγειο υπό την καθοδήγηση της γηραιότερης γυναίκας του και πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας – ότι σας θάψαμε στα βαθιά ύδατα του Τσανάκαλε (κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και ότι φύγατε βιαστικά όταν ήρθατε στο νότιο τμήμα της Τουρκίας (μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», έγραψε στις 17 Νοεμβρίου του 2020. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία της εθνικιστικής ομάδας «Γκρίζοι Λύκοι» στη Γαλλία.

Επιπλέον στην επιστολή του ο Τσακιτζί απειλεί την ύπαρξη της Ελλάδας, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και για περιοχές τουρκικών διεκδικήσεων, όπου η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσφέρει στρατιωτική συνδρομή, όπως η Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Κύπρος, το Ιράκ και η Συρία. Τον Ιούνιο του 2020, ο μαφιόζος συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, τον Τούρκο εθνικιστή που έχει συνδεθεί με τους «Γκρίζους Λύκους», και είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1981.

Βαρύ ποινικό μητρώο

Το ποινικό μητρώο του Τσακιτζί είναι εκτενές. Το 2007 ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη τον καταδίκασε «διεύθυνση και διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τον Μάιο του 2010 καταδικάστηκε σ’ έναν χρόνο και τρεις μήνες φυλακή επειδή εκφόβισε 40 επιχειρηματίες ώστε να μην υποβάλουν πρόταση εξαγοράς στην πώληση της Τουρκικής Εμπορικής Τράπεζας (Türkbank) το 1998. Επιπλέον έχει περίπου ακόμα 12 εγκληματικές υποθέσεις στο μητρώο του, ενώ σχετίζεται και με το θάνατο 41 ανθρώπων. Εκτός απ’ όλα αυτά τον Ιανουάριο του 1995 δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του, Νουριγιέ Ουγούρ Κιλίτς αφότου αποκάλυψε κάποιες από τις βρώμικες συναλλαγές στις οποίες εμπλεκόταν ο πρώην άνδρας της. Την είχε απειλήσει ανοικτά πριν τη δολοφονία, ενώ ο Αμπντουραχμάν Κεσκίν ομολόγησε ότι διέπραξε το φόνο εκτελώντας εντολές του αρχιμαφιόζου.

Οι διασυνδέσεις στην υπηρεσία Πληροφοριών

Όταν οι βελγικές αρχές τον ανέκριναν στη Νίκαια μετά τη σύλληψη του στη Γαλλία τον Αύγουστο του 1998, ομολόγησε ότι είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης προς την Ευρώπη, μαζί με τον «άρχοντα των ναρκωτικών» στην Τουρκία, Σελίμ Ισίκ, επίσης γνωστό και ως Σελίμ η αλεπού. Ο Ισίκ συνεκλήθη τον Ιανουάριο του 2010 με κατηγορίες ότι έτρεχε ένα δίκτυο διακίνησης ηρωίνης και παράνομων ναρκωτικών από το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με προορισμό την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ολλανδία.

Ο Τσακιτζί συνεργαζόταν στενά με τον Γιαβούζ Ατάτς έναν πρώην αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της οργάνωσης στο εξωτερικό. Ο Ατάτς ήταν αυτός που έφερε τον Τσακιτζί στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών αφότου προηγουμένως η διεύθυνση της υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη είχε εγγυηθεί γι’ αυτόν και είχε επιβεβαιώσει τα προσόντα του σαν πλεονέκτημα. Έκτοτε ξεκίνησε να προστατεύει τον Τσακιτζί και του είχε προσφέρει και διπλωματικό διαβατήριο για να τον βοηθήσει να εγκαταλείψει την Τουρκία όταν ο αρχιμαφιόζος ήταν αντιμέτωπος με επικείμενη ποινή φυλάκισης.

Το 2011 ο Ατάτς σε κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα που ερευνούσε κάποιες δολοφονίες της δεκαετίας του ’90, παραδέχθηκε ότι ο Τσακιτζί συμμετείχε σε κάποιες επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών και εκμεταλλεύτηκε τους πόρους της υπηρεσίας προκειμένου να εκπαιδευτεί και να μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του.

Ένας άλλος αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών ο Κασίφ Κοζίνογλου που συνεργάστηκε με τον Τσακιτζί σ’ επιχειρησιακό επίπεδο, εκτέθηκε όταν η αστυνομία τον κατέγραψε σε αρκετές παγιδευμένες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες προσπαθούσε να βοηθήσει τον μαφιόζο να διαφύγει από την Τουρκία. Ο Κοζίνογλου καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2010 μαζί με αρκετούς ακόμα για βοήθεια στην απόδραση του Τσακιτζί. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και επτά μηνών.

Ο «πόλεμος» του Ερντογάν στη μαφία στις αρχές του 2000

Ο Τσακιτζί έχασε τον κύριο υποστηρικτή του, το ακροδεξιό κόμμα MHP, όταν το τελευταίο ηττήθηκε στις εκλογές του 2002 από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο στη συνέχεια κατά τις δύο πρώτες περιόδους της διακυβέρνησής του, παρείχε πολιτική υποστήριξη στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές ώστε να εξαρθρώσει τις μαφιόζικες ομάδες της χώρας. Σύμφωνα με μία αναφορά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια 2.954 επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος που είχαν διεξαχθεί μέχρι το 2010 είχαν συλληφθεί 28.172 άνθρωποι. Αρκετά πρόσωπα – κλειδιά είχαν καταδικαστεί και σταλεί στη φυλακή.

Από πολέμιος «συνεργάτης»

Στο απόηχο των ερευνών για διαφθορά του Δεκεμβρίου του 2013, στις οποίες αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκονται ο Ερντογάν και οι μέλη της οικογένειάς του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε στροφή αναζητώντας υποστήριξη στη μαφία και στο MHP. Εκατοντάδες αστυνομικοί καθαιρέθηκαν από σημαντικές θέσεις τον Ιανουάριο του 2014 και αντικαταστάθηκαν από εθνικιστές, οι οποίοι είχαν ιστορικό συνεργασίας με μαφιόζους. Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοι του χρειάζονταν ένα δημόσιο πρόσωπο για να συνενώσει τις διάφορες μαφιόζικες ομάδες και στράφηκαν στον Σεντάτ Πεκέρ, έναν καταδικασμένο αρχηγό ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος. Όταν ο Πεκέρ δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, ο Ερντογάν και το MHP στράφηκαν στον Τσακιτζί, ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να «τρέξει» τα εγκληματικά συνδικάτα του υποκόσμου.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της, βασίζονται στα εγκληματικά συνδικάτα για να κανονίζουν τα πράγματα με τη χρήση βίας και διεξάγοντας μία επιχείρηση ώστε να διατηρηθεί ένα κλίμα εκφοβισμού, ενώ ταυτόχρονα πλουτίζουν εξασφαλίζοντας μίζες από τη μαφία για κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα από εμπόριο ναρκωτικών μέχρι στήσιμο διαγωνισμών.

Διαβάστε Ακόμα:

Ερντογάν: Ελπίζω η Γαλλία να απαλλαγεί σύντομα από το πρόβλημα Μακρόν

Τουρκία - Καταγγελία αντιπολίτευσης: Δεν πήγαν στρατό οι γιοι του Ερντογάν