Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό σάιτ «Brut» απέκρουσε τις επικρίσεις περί αυταρχισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ωστόσο, δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τον είχε χαρακτηρίσει «πρόβλημα για τη Γαλλία σε επικίνδυνους γι' αυτήν καιρούς».

«Ποτέ δεν δίνω απάντηση ad hominem. Πιστεύω στον σεβασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις του Τούρκου Προέδρου.

«Οι κοινωνίες μας είναι πιο βίαιες επειδή οι ηγέτες τους έχουν δώσει το παράδειγμα της βίας. Δεν υποστηρίξαμε αρκετά την αληθινή ελευθερίας της έκφρασης απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν τη Γαλλία, που να έχει υπερασπιστεί περισσότερο την ελευθερία έκφρασης τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο έχουμε δεχθεί τόσες επιθέσεις. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση που ο αγγλοσαξωνικός τύπος έγραψε: «Οι Γάλλοι είναι περίεργοι. Προσέβαλαν τον Προφήτη Μωάμεθ, δεν τους αρέσει το Ισλάμ.»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δημοσιογράφοι και πολίτες θα έχουν δικαίωμα να καταγράφουν και να βιντεοσκοπούν τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων. 

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία: «Πράσινο φως» στην ποινικοποίηση της δημοσίευσης φωτογραφιών αστυνομικών

Γαλλία: Διαδηλώσεις και αστυνομική βία οδηγούν σε αναδίπλωση Μακρόν