Σ’ένα κείμενο καταχώρισης στους «New York Times», το οποίο υπογράφουν οι Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, Τζον Κατσιματίδης (John A. Catsimatidis), Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris), Ντένις Μεχίελ (Denis Mehiel), Μάικλ Ψαρός (Michael Psaros) και Τζορτζ Στάμας (George P. Stamas) , ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει η έκνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλου.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να ζήσουν μαζί» και το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, τονίζουν ότι «η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει αρνητικά και υπονομεύει τις τεράστιες προοπτικές που έχουν οι θετικές σχέσεις και οι διασυνοριακές επαφές μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδα», αναφέροντας τα πολλαπλά μέτωπα στα οποία η Τουρκία ασκεί προκλητική πολιτική.

Παράλληλα ζητούν από τις ΗΠΑ να «χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης που επιχειρείται από την Τουρκία» και «να στηρίξουν τη θέση της Ελλάδας υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου».

Αναλυτικά όλο το άρθρο των ελλήνων ομογενών:

«Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει γίνει  ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης σε μία ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και έχει ξεκινήσει μια σειρά γεωπολιτικών κινήσεων, οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και δυνητικές συγκρούσεις, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει τις σχέσεις που έχει ο τουρκικός λαός με τους γείτονες του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι τουρκικές κινήσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά μέτωπα: Η μετατροπή του πιο αντιπροσωπευτικού συμβόλου της συνύπαρξης του χριστιανισμού με το Ισλάμ, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι παράνομες ενέργειες, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατιωτικές δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η προκλητική ενέργεια στην Αμμόχωστο, η οποία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η στρατιωτική ανάμιξη στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ και τελευταία η εμπλοκή της ακόμα και στη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση σε μία ευρύτερη περιοχή δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος και χρήζει της επείγουσας προσοχής των ΗΠΑ.

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει αρνητικά και υπονομεύει τις τεράστιες προοπτικές που έχουν οι θετικές σχέσεις και οι διασυνοριακές επαφές μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ζητάμε:

Οι ΗΠΑ να  χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης που επιχειρείται από την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ να στηρίξουν τη θέση της Ελλάδας υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θαλάσσης, ενώ παράλληλα να συμβάλλουν στο να αποφευχθούν οι απειλές για χρήση βίας, στρατιωτικές ενέργειες και η πολεμοχαρής ρητορική.

Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί. Οι λαοί τους αξίζουν ένα ειρηνικό μέλλον με οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις και συνεργασία ως πολίτες σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών. Αυτό στην τελική θα είναι και προς όφελος των γειτόνων και της ευρύτερης περιοχής.

Με εκτίμηση,

Τζον Κατσιματίδης (John A. Catsimatidis), Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris), Ντένις Μεχίελ (Denis Mehiel), Μάικλ Ψαρός (Michael Psaros) και Τζορτζ Στάμας (George P. Stamas)».

Το άρθρο των Ελλήνων ομογενών στους New York Times

Το άρθρο των Ελλήνων ομογενών στους New York Times

Διαβάστε Ακόμα:

Μενέντεζ για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν με προβληματίζουν οι απειλές τους

Νομικοί της γερμανικής βουλής: Παράνομο το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά όχι λόγω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ